Μεταναστευτικό: Συναγερμός για τις αυξημένες ροές από την Αίγυπτο - Το ταξίδι-κλειδί Μητσοτάκη στο Κάιρο

Μεταναστευτικό: Συναγερμός για τις αυξημένες ροές από την Αίγυπτο - Το ταξίδι-κλειδί Μητσοτάκη στο Κάιρο

Εντείνεται ο προβληματισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε., με αφορμή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο προς την Κρήτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μιλώντας στο Κρήτη ΤV ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, το τελευταίο τρίμηνο περίπου 1.500 άτομα έχουν φτάσει στην Κρήτη, αριθμός που, όπως υποστήριξε, δεν είναι μεγάλος, ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η τάση που όλο και αυξάνεται και προβληματίζει.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το τελευταίο Σαββατοκύριακο είχαμε σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις αφίξεις μεταναστών στο νησί στα νότια της Κρήτης και στο Ηράκλειο και στα Χανιά αλλά και στη Γαύδο. Χθες, 91 μετανάστες έφτασαν στη Γαύδο, γεγονός που οδήγησε τη δήμαρχο Λίλιαν Στεφανάκη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. «Τώρα, η Γαύδος είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας. Μιλάμε εδώ πέρα θέλει υποστήριξη. Είναι η άκρη της Ευρώπης. Πραγματικά είναι σε μεγάλο κίνδυνο», είπε σήμερα μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8.

Στην Κρήτη ο Καιρίδης μέσα στον Μάρτιο λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών

Από την κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει να γίνονται ήδη ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Ο υπουργός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι θα κατέβει στην Κρήτη μέσα στον Μάρτιο και θα επισκεφτεί το Ηράκλειο, ενώ θα μεταβεί και στα δυτικά, όπου, όπως είπε, θα έχει συσκέψεις με δημάρχους των περιοχών που δέχονται μετανάστες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, η πιο πιθανή ημερομηνία που θα βρεθεί στο νησί ο κ. Καιρίδης είναι η 28η Μαρτίου.

Ο κ. Καιρίδης αποκάλυψε επίσης στο Κρήτη TV ότι ετοιμάζεται μια τροπολογία στο υπουργείο ώστε να υπαχθούν σε χρηματοδοτήσεις και δήμοι που δέχονται πιέσεις χωρίς να έχουν τις απαραίτητες δομές φιλοξενίας μεταναστών. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα σύμφωνα με τον νόμο για τις μεταναστευτικές ροές χρηματοδοτούνται μόνο οι δήμοι που έχουν δομές.

Financial Times: Επίκειται συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου για το μεταναστευτικό - Πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. ευρώ στο Κάιρο

Τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ έχει ενταθεί η φημολογία για μια συμφωνία Ε.Ε. και Αιγύπτου για το μεταναστευτικό. Οι Financial Times αναφέρουν ότι η επικείμενη επίσκεψη στο Κάιρο της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, γίνεται για να οριστικοποιηθεί συμφωνία στο μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ. «Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η συμφωνία αφορά την περίοδο 2024-2027. Η συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει και στην οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, απ' όπου μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο για να περάσουν στην Ευρώπη.

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Αλ Σίσι

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ιδιαίτερη σχέση με τον Φατάχ αλ Σίσι, όπως και οι δύο χώρες γενικότερα. Θα υπάρξει τετ α τετ των δύο ηγετών και στο τραπέζι θα τεθούν πολλά διμερή θέματα, π.χ. τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αίγυπτο να αποτελεί σημαντική σύμμαχο. Σημειώνεται ότι το Κάιρο σταδιακά αποκαθιστά τους διπλωματικούς διαύλους με την Τουρκία, εξέλιξη που παρακολουθεί η Αθήνα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ