Μεταναστευτικό: Απο κόσκινο οι ΜΚΟ - Οι αναταραχές στα νησιά και οι καταγγελίες για πάρε-δώσε με διακινητές

Μεταναστευτικό: Απο κόσκινο οι ΜΚΟ - Οι αναταραχές στα νησιά και οι καταγγελίες για πάρε-δώσε με διακινητές

Τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τα επεισόδια και τις αντιδράσεις μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στα ανοιχτά κέντρα των νησιών επιχειρούν να ταυτοποιήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Την ίδια στιγμή, η ανάγκη διαχείρισης του ζητήματος επανέρχεται πιεστικά για την κυβέρνηση. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι η καταγραφή των ΜΚΟ και η αλλαγή του πλαισίου ταυτοποίησης και λειτουργίας τους έχει προκαλέσει αναταραχή σε άτομα που κρύβονταν πίσω από ορισμένες από αυτές, προκειμένου να εκμεταλλευτούν όσους έφταναν από τα παράλια της Τουρκίας και να αποκομίσουν κέρδη.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες που έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρήκε «ένα κύκλωμα – δίκτυο συμφερόντων – που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ, όχι όλες. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες». 

Λίγο πριν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες είχε πει ότι «οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ποιοι κρύβονται πίσω από τις διακινήσεις μεταναστών
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί άτομα που κινούνται διαρκώς μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών και εξετάζεται αν έχουν εμπλοκή ακόμα και με την διακίνηση μεταναστών προς την Ελλάδα μέσω παράνομων δικτύων διακινητών. Μερικοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εμφανίζονται ως συνεργαζόμενοι ή να έχουν επαφές με ΜΚΟ ώστε καλυπτόμενοι πίσω από αυτές να αναπτύσσουν την δράση τους. Τα στοιχεία που συλλέγονται εξετάζονται προσεκτικά από τις αρχές για να διαπιστωθεί αν προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες και σε μια τέτοια περίπτωση να ασκηθούν ακόμα και διώξεις.

Φύλλο και φτερό όλες οι ΜΚΟ, συμμετοχή με ταυτοποίηση στοιχείων
Με το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε χθες από την Βουλή η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει «φύλλο και φτερό» όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά και να βάλει κανόνες σε ένα, εν πολλοίς, άναρχο τοπίο. Η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο.
Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών. Έτσι, ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται.

Ανησυχία για αύξηση ροών μεταναστών από την άνοιξη
Αυτό είναι το ένα κομμάτι του παζλ και βέβαια δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Η ανησυχία που επικρατεί για αύξηση των ροών την άνοιξη, με την καλυτέρευση των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου προκαλούν, πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συσκέψεις στο αρμόδιο υπουργείο είναι συνεχείς καθώς ο χρόνος πιέζει και λειτουργεί σε βάρος των καθυστερήσεων που έχουν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα. Το επόμενο 15νθήμερο θα ανακοινωθούν όλα τα κλειστά κέντρα που θα γίνουν στα νησιά και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τους με το ταυτόχρονο κλείσιμο των ανοιχτών δομών που υπάρχουν τώρα. H πρώτη κλειστή δομή που θα λειτουργήσει εντός του Φεβρουαρίου είναι στην Σάμο, ενώ οι υπόλοιπες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Σε δεύτερο χρόνο θα οριοθετηθούν και θα ανακοινωθούν οι δομές που θα κατασκευαστούν στην ενδοχώρα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS