Μηταράκης: Έρχονται ενισχύσεις στους συνταξιούχους φέτος αλλά και το 2020

Μηταράκης: Έρχονται ενισχύσεις στους συνταξιούχους φέτος αλλά και το 2020

Η κυβέρνηση θα υλοποιήσει όλες τις τελεσίδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης.

Είπε πως η κυβέρνηση θα χρειαστεί αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα: «Περιμένουμε να διαβάσουμε τις καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ. Γνωρίζουμε από το προσχέδιο της απόφασης ότι εχει κριθεί καταρχήν συνταγματική η βάση της 30ής Δεκεμβρίου 2014 ως βάση επανυπολογισμού των συντάξεων. Έχουν τεθεί συγκεκριμένα θέματα για το νόμο Κατρούγκαλου, τα ποσοστά αναπλήρωσης, οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, οι μειώσεις στις επικουρικές, για όλες αυτές τις αποφάσεις το ΣτΕ έχει πει ξεκάθαρα ότι δεν έχουν αναδρομική ισχύ, ισχύουν από την ημέρα δημοσίευσης, την 4η Οκτωβρίου, και καθώς θα νομοθετήσουμε πιστεύουμε μέσα στο 2019, θα φροντίσουμε και εμείς η απόφαση η οποία θα νομοθετηθεί να έχει αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019 ώστε για όλους τους ασφαλισμένους να μην τεθούν θέματα αναδρομικών.»

Σε ερώτηση για το αν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων στο μέλλον, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμευτεί ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσουν για κανέναν συνταξιούχο σε μείωση της σύνταξής του από αυτή που λαμβάνει σήμερα, άρα το σήμερα είναι η βάση. Η ροπή τα επόμενα χρόνια είναι να ξαναδούμε αυξήσεις στις συντάξεις και το 2020 προγραμματίζει η κυβερνηση να ξανακαταβάλει μια επιπλέον σημαντική ενίσχυση στους συνταξιούχους όπως σε αυτούς που έχουν χαμηλό εισόδημα σκοπεύουμε να κάνουμε και το 2019. Από εδώ και πέρα τα πράγματα ειναι καλύτερα από ότι ήταν τα προηγούμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία έχει μια διαφορετική αισιοδοξία βλέπετε ότι δανειζόμαστε με αρνητικά επιτόκια και αυτό δημιουργεί ένα καινούργιο πλαίσιο. Δεν σημαίνει ότι η χώρα μας δεν θα συνεχίσει να κινείται σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν θέλουμε ποτέ να ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά έχουμε και βαθμούς ελευθερίας και λόγο να είμαστε πιο αισιόδοξοι και αυτό σημαίνει ότι το ασφαλιστικό έχει περάσει τα δύσκολα και πλέον πάμε στα καλύτερα.»

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τόνισε: «Είχε μετατρέψει ο νόμος Κατρούγκαλου το ασφαλιστικό σε ένα δεύτερο φορολογικό με αποτέλεσμα να έχουμε κάθε χρόνο, επειδή γίνεται η εκκαθάριση με τις εισφορές του προηγούμενου χρόνου αυτά που πρέπει να καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κάθε χρόνο έχουμε επιστροφές γιατί κάθε χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν όλο και λιγότερα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους, ο ένας λόγος είναι πιθανότατα η φοροδιαφυγή αλλά υπήρχε και ένα θέμα στους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλότερα εισοδήματα, υπήρχε και μια πραγματική αποφυγή περαιτέρω εργασίας. Αυτό εμείς θα το αποσυνδέσουμε, κοιτάμε οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών να μην είναι φορολογικές εισφορές».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ