ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Διευρύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα - Σι Τζινπίνγκ: Οι λαοί μας ζητούν αμοιβαία οφέλη

«Διευρύνουμε τη σχέση μας με την Κίνα, τώρα που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των 16 συμφωνιών και στο λιμάνι του Πειραιά, που γίνεται σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος. Καλοσώρισε την έλευση των κινεζικών τραπεζών στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε στη συνέχεια πως η συνεργασία Ελλάδας και Κίνας είναι ανοιχτή σε νέους παραγωγικούς ορίζοντες.

«Τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι και αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο, εμείς διευρύνουμε τους κοινούς μας στόχους», τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε πως το άνοιγμα κινεζικών τραπεζών στη χώρα μας θα διευκολύνει ιδιαίτερα τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Μάλιστα ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολλά να κερδίσει από το άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς της Κίνας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι: «Στην Αθήνα, όπως και τη Σανγκάη, διαπιστώνεται ότι οι σχέσεις μας είναι πιο θερμές από ποτέ. Η εμπιστοσύνη είναι δεδομένη». «Αυτήν ιδιαίτερη σχέση μνημόνευσε και ο Κινέζος Πρόεδρος, χρησιμοποιώντας τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη, σε άρθρο του, όπως τόνισε κ. Μητσοτάκης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τη συζητησή τους παραγωγική και ευχαρίστησε την Κίνα για τη στήριξη στην κρίση.

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ο Κυρ. Μητσοτάκης

Νέα επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει τον Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σι Τζινπίνγκ: Η σχέση μας θα προχωρήσει προς το μέλλον

«Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά είναι το μεγαλύτερο έργο της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη Ένας Δρόμος», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κίνας απαντώντας στον πρωθυπουργό κατά την έναρξη των συνομιλιών.

Ο Σι Τζινπίνγκ σχολίασε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών έχει αυξηθεί κατά 2,5 φορές σε σχέση με πέρυσι, κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ θετικό.

«Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία» υπογράμμισε.

«Οι λαοί μας ζητούν πιο στενές και φιλικές ανταλλαγές και αμοιβαία οφέλη. Αυτή είναι η τάση των καιρών μας» συμπλήρωσε ο Κινέζος Πρόεδρος και χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η σχέση μας θα προχωρήσει προς το μέλλον. Θέλουμε να διατηρηθεί το επίπεδο των επαφών σε υψηλό επίπεδο, είπε.

«Θέλω να μεταφέρω τους ειλικρινείς χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του κινεζικού λαού προς τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα είναι χώρα ενός πανάρχαιου πολιτισμού, το λίκνο του κλασσικού δυτικού πολιτισμού. Η χώρα σας παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΛΔ της Κίνας. «Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι μία όμορφη και σύγχρονη χώρα. Γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την ανάπτυξη, που είναι μοναδικοί. Η χώρα σας έγινε κυρίαρχη ναυτιλιακή δύναμη σε όλον τον κόσμο και έχει αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

symmaxia

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS