Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν παίζουμε με την εθνική ασφάλεια

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Δεν παίζουμε με την εθνική ασφάλεια

Μηνύματα στο εσωτερικό, την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το μεταναστευτικό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Πέμπτης με αφορμή την παρουσία του σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος.

Με αφορμή την τροπολογία για την καταγραφή των ΜΚΟ ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «οι συγκεκριμένοι οργανισμοί θα έχουν "ονοματεπώνυμο"». «Οι πιο πολλές ΜΚΟ επιτελούν ένα σπουδαίο έργο. Είναι αρωγοί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως ξέρουμε, το γνωρίζουμε πια υπεράνω κάθε αμφιβολίας, ότι υπάρχουν και κάποιες που δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τον οποίο επικαλούνται. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε άλλο» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «το Κράτος Δικαίου και ο ανθρωπισμός συμβαδίζουν με την εθνική μας ασφάλεια. Με αυτήν δεν θα παίξει κανείς. Τα σύνορά μας, λοιπόν, τα θαλάσσια σύνορά μας, τώρα φυλάσσονται».

Στους παραλήπτες των μηνυμάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα δίκτυα των δουλεμπόρων με την αναφορά ότι «οι παράνομοι, όσοι εισέρχονται στη χώρα γνωρίζοντας ότι δεν θα τύχουν καθεστώτος προστασίας από την ελληνική νομοθεσία, θα γυρίζουν γρήγορα στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης. Σε αντίθεση με δράσεις πρόσκαιρης ανακούφισης που μεταθέτουν το πρόβλημα και ταυτόχρονα οδηγούν σε νέες μεταναστευτικές ροές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε, παράλληλα, «επιβεβλημένη» την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην αναλογική κατανομή των βαρών».

Ως προς την Τουρκία ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχει ενισχυθεί η διπλωματική δραστηριότητα της Ελλάδας καθώς «από τον Αύγουστο έχουν τετραπλασιαστεί τα αιτήματα προς την τουρκική ακτοφυλακή να ελέγξει ροές στην περιοχή της ευθύνης της. Και η ίδια έχει αναγκαστεί να ανταποκριθεί θετικά στα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα».

«Παρά τις διαφορές μας σε άλλα ζητήματα, προσδοκώ στη συνεργασία των γειτόνων μας στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Ελπίζω ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα επανέλθουμε στις μικρότερες ροές του παρελθόντος. Στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας κάθε πλευρά οφείλει να κάνει την δουλειά της» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Κυβερνητική προτεραιότητα είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι η αναβάθμιση του εξοπλισμού του Λιμενικού και η ενίσχυσή του σε προσωπικό. Το 2021 θα ενισχυθεί με 4 νέα πλοία άνω των τριάντα μέτρων αλλά και με τα νέα ταχύπλοα που δώρισε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι «το 2019 η μεταναστευτική καταιγίδα διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2018, φτάνοντας περίπου τις 72.000 αφίξεις. Από αυτές, μόλις το 22% προέρχεται από την Συρία, ενώ σχεδόν το 40% αφορά Αφγανούς. Όμως εδώ και επτά μήνες η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό έχει αλλάξει».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS