ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021»: Ευκαιρία για εθνική αυτογνωσία

Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της συνεργασίας της με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, εν όψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Η εκδήλωση είναι πανηγυρική και διεξάγεται στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το παρών δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος της «Επιτροπής 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πλήθος βουλευτών όλων των κομμάτων.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, διαβάζοντας απόσπασμα από το χρονικό του μεγάλου ξεσηκωμού του Θανάση Πετσάλη Διομήδη. «Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι για να κηρύξουμε ευλαβικά την έναρξη των εργασιών για την επέτειο 200 ετών απο την εθνική παλιγγενεσία» είπε σε άλλο σημείο και επικεντρώθηκε σε μια ιστορική αναδρομή των προσπαθειών της χώρας «για να γίνουμε ισάξιοι των προηγμένων χωρών».

Ο κ. Τασούλας παραλλήλισε τον αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία με την προσπάθεια που «ξεκινάει τώρα η σύγχρονη Ελλάδα να αναδείξει την αξία, την δημοκρατία και τον πολιτισμό της ως εφαλτήριο που θα μας κάνει ισάξιους με τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου».

«Η θεσμοθετημένη επιτροπή με την πρόεδρό της με την εποπτεία του πρωθυπουργού όλοι οι παράγοντες θα φιλοτεχνήσουμε ενόψει του 2021 την νέα ζωφόρο. Στην ζωφόρο του Παρθενώνα εμφανίζεται η πιο παράδοξη καινοτομία: Παρουσίασαν την πομπή των Παναθηναίων για να αναδείξουν ότι η χαρά της ζωής είναι τεράστιο επίτευγμα ισοπαλές με τους πολεμικούς αγώνες. Ετοιμάζουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια παλιγγενεσίας και θα αναδείξουμε το 2021 τις μετώπες των ηρωικών αγώνων που ετοιμάζει την χώρα για τις μεγάλες χαρές της ζωής»

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι η υπόθεση των 200 χρόνων είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επανασυσταθεί η χώρα με το μέλλον της.

31 προσωπικότητες που θα συμμετέχουν στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» 

Τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στην Επιτροπή για την επέτειο του 1821 ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πανηγυρική εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Τα μέλη της επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Οι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Αμερική και την Βρετανία:

Mark Mazower,
Roderick Beaton και
Richard Clogg.
Όπως και τους Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού:

την κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ,
τον Στάθη Καλύβα και τον
Δημήτρη Γόντικα.
Από την Ακαδημία Αθηνών είναι ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος.

Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως

οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης,
Κώστας Κωστής,
Ευάνθης Χατζηβασιλείου,
Μαρία Ευθυμίου,
Ελπίδα Βόγλη και
Ιωάννα Λαλιώτου.
12 Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως

ο Γιάννης Βούλγαρης,
ο Νίκος Μουζέλης
και Αριστείδης Χατζής.Αλλά και οικονομολόγοι όπως ο
Ναπολέων Μαραβέγιας.
Τα Γράμματα και οι Τέχνες δίνουν επίσης δημιουργικό «παρών». Με τους

Σταύρο Ζουμπουλάκη,
Θεόδωρο Κουρεντζή,
Δέσποινα Μουζάκη,
Δημήτρη Παπαϊωάννου και
Αικατερίνη Καμηλάκη.
Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα
πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της
Ιατρικής και της Γενετικής:

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης,
Ελευθερία Ζεγγίνη,
Μαρία Θέμελη,
Νίκολας Νεγκροπόντε,
Χρήστος Παπαδημητρίου
και Ιωάννης Ταρνανάς
Ενώ την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα
πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι

Μάρκος Βερέμης και
Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.

menoumespiti 300

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

menoumespiti 300

 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS