Ο Μητσοτάκης «απαντάει» στις τουρκικές προκλήσεις - Πάει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής και αναζητά λύση

Ο Μητσοτάκης «απαντάει» στις τουρκικές προκλήσεις - Πάει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής και αναζητά λύση

«Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με σταθερότητα, με αυτοπεποίθηση και πάντα με προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, έπειτα από τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα τροφοδοτήσει την ένταση. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έχουμε και την απόλυτη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσουμε, ελπίζω, να ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο στέλνοντας όμως ένα σαφές μήνυμα: Ότι μια ένταση την οποία δεν προκαλούμε εμείς, δεν μπορεί να οδηγήσει αυτόματα σε μια αποκλιμάκωση αυτής της κατάστασης την οποία βιώνουμε και σε μια βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία».

Να σημειωθεί ότι μόνο λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με συνέντευξή του είχε επαναλάβει τον αναθεωρητικό ισχυρισμό της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα έξι ναυτικά μίλια και προειδοποίησε ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές που έχουν οριοθετηθεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τις διπλωματικές επαφές για το μπλοκάρισμα των τουρκικών κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ, υπάρχει επιστρέφει η μέγιστη επιφυλακή κατά μήκος των συνόρων για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή νέα απόπειρα παραβίασης τους, όπως τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, ενώ την ίδια στιγμή εμβαθύνει τη συνεργασία με ισχυρά κράτη της περιοχής. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται, σύμφωνα με το iefimerida.gr, στην ενημέρωση για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η δημοσίευση χαρτών για την διενέργεια γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δείχνει ότι η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να τραβήξει το σχοινί παραβιάζοντας ανοιχτά το διεθνές δίκαιο.

Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η χώρα μας προβάλει την νηφαλιότητα, την αυτοπεποίθηση και την προσήλωση της στο Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, όμως, έχει κάνει ξεκάθαρο προς κάθε πλευρά ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές που δεν θα επιτραπεί η παραβίαση τους από την Τουρκία. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες από την Βουλή ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό το δρόμο κινούμαστε».

Δεδομένη θεωρείται η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως φάνηκε και στην κρίση του Έβρου καθώς η Ελλάδα φυλάει ταυτόχρονα και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Το θέμα αναμένεται να θέσει ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 18 Ιουνίου, αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του μήνα. Χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης «έχει ήδη στείλει ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα».

Από την δική της πλευρά η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και με την Αίγυπτο σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ. Εκκρεμεί επίσης η συμφωνία με την Αλβανία, λόγω εσωτερικών ζητημάτων της γειτονικής χώρας. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ντι Μάιο την προσεχή Τρίτη στην Αθήνα, όπου αναμένεται να συζητηθεί σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο μια συμφωνία των δύο χωρών. Τεχνικά κλιμάκια από τις δύο πλευρές εδώ και μήνες επεξεργάζονται σχετικά σχεδία, με το μοναδικό θέμα που εκκρεμεί για να καταλήξουν σε συμφωνία είναι η αλιεία.

Στις 16 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το Ισραήλ αποτελεί έναν σταθερό σύμμαχο τα τελευταία χρόνια, ενώ τα συμφέροντα των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο ταυτίζονται. Άλλωστε, πριν λίγους μήνες υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS