Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Προστατεύουμε τα δικαιώματα των παιδιών και αποδίδουμε δικαιοσύνη

Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Προστατεύουμε τα δικαιώματα των παιδιών και αποδίδουμε δικαιοσύνη

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια κοινωνική ανισότητα, για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε δικαιοσύνη στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετείται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Ο πρωθυπουργός εξηγεί τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς. «Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι'αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία αλλά και να εξηγηθεί το περιεχόμενό της.

«Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια», σημειώνοντας πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2. Ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας της θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται. «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή , ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.

«Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις. Και κυρίως οι απόψεις και οι ιστορίες που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα. Είναι απόψεις και γνώμες και εμπειρίες που παρείχαν σε όλους μας χρήσιμες διευκρινήσεις και οδήγησαν σε πολλές συγκλίσεις. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Είναι καλό να εξηγηθούν για ακόμα μια φορά προβλέψεις του νομοσχεδίου και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μία από αυτές ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ισχύον σύμφωνο συμβίωσης. «Τότε θα δημιουργούσαμε δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες», σημείωσε. «Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ , αποτελεί χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς», ανέφερε, ενώ για την τεκνοθεσία είπε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθουμένη αναπαραγωγή ενώ το καθεστώς μένει ίδιο και για την υιοθεσία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι μελέτες των επιστημόνων απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. «Κατανοώ όσους έχουν στο μυαλό τους τη παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν. Τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε. Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως αυτό κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι είναι η αγάπη και η στοργή.

«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεϊκες, διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε.

«Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προστατεύουμε τα δικαιώματα των παιδιών και αποδίδουμε δικαιοσύνη

«Κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη. Το απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα. Πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει. Να μπορούν να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να πηγαίνουν στο γιατρό και αν ο ένας γονέας χαθεί να μην πηγαίνουν σε ίδρυμα ή σε μακρινούς συγγενείς. Αυτό το κενό καλύπτουμε. Να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως κάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η δύναμη της δημοκρατίας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη. Είναι γνωστό ότι η ίδια η οικογένεια ακολουθεί και αυτή με τη σειρά της στις εποχές. Οι μορφές της οικογένειας ανέκαθεν άλλαζαν. Αναρωτήθηκε ο υπουργός της οικογένειας γιατί παντρευόμαστε. Ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιθυμούν να συμπορευτούν γι αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα κάνει την ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας ώστε να καταστούν ορατοί γύρω μας άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν την θέση που τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου καθώς και οι 2 γονείς δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται. Να μπορούν να τα παίρνουν από τοπ σχόλιο να τα πηγαίνουν στον ιατρό. Και αν ο ένας γονέας και μοναδικός να χαθεί τότε αυτά να πηγαίνουν σε κάποιον άγνωστο συγγενή ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο ίδρυμα. Αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν την σχέση τους με μια τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν ετερόφυλα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι χρήσιμο να εξηγηθεί το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
• Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν με ομόφυλα ζευγάρια,
• δεν μεταβάλλουμε το ισχύον πλαίσιο της υποβοηθούμενης παραγωγής,
• ούτε εισάγουμε τον Γονέα 1 και Γονέα 2».

Κυριάκος Μητσοτάκης για την Εκκλησία: Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ

«Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στο πολιτικό γάμο. Η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά το κράτος προχωράει στις δικές του ενέργειες με πυξίδα τα δικαιώματα. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί υπόθεση της Εκκλησίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις διαφωνήσαμε με την Εκκλησία όπως με την αποτέφρωση, τον πολιτικό γάμο» είπε χαρακτηριστικά.

«Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πάνω από 7000 σχόλια και παρατηρήσεις έγιναν στη δημόσια διαβούλευση», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι μελέτες απαντούν πλέον σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση για τα παιδιά. Άρουμε διακρίσεις. Σήμερα πια και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, έχουμε αναμφισβήτητα δεδομένα που υπερβαίνουν τις πεποιθήσεις μας. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου».

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτό που αποδεδειγμένα κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη η ασφάλεια και η στοργή σε ένα σπιτικό. Ελεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου "κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη". Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων. Αλλιώς θα διαμορφωνόταν μία πραγματικότητα με πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Αυτό δεν ταιριάζει ούτε στη δημοκρατία μας ούτε στον πολιτισμό μας. Να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα και την μετατρέπει σε δόγμα. Η δική μας συντηρητική παράταξη γίνεται πραγματικά προοδευτική».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2008 από το περιοδικό «Economist»: «Ο Economist αναβάθμισε για 1η φορά από το 2010. Αυτά γιατί δεν τα λέτε στο ευρωκοινοβούλιο και ασχημονούν κατά της πατρίδας. Αυτά γιατί δεν τα λέτε. Πάρτε τα λοιπόν για τα πρακτικά κ.Φάμελλε. Θα μας κουνάτε το δάχτυλο για το κράτος Δικαίου. Πάλι καλά που δεν βλέπω στην αίθουσα τους πρωταγωνιστές των δικών σας ημερών. Οι περισσότεροι Ελληνες είναι τελικά περήφανοι για την πατρίδα τους. Η κοινωνία διαθέτει ωριμότητα και νηφαλιότητα από πολλούς πολιτικούς».

«Η δικιά μας παράταξη υπερψήφισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 2002», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Στο όνομα της ισότητας των πολιτών παρέχει σε όλους και σε όλες το δικαίωμα του πολιτικού γάμου με όλες τις υποχρεώσεις και για τα παιδιά διαφυλάσσει τα δικαιώματά τους τόσο απλά και τόσο ανθρώπινα. Τα θέματα δικαιωμάτων τα είπε σωστά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είναι θέματα αρχής. Θέλησα εξ αρχής ο διάλογος να μην φορτιστεί πολιτικά. Ενα βήμα τολμηρό αλλά όχι ένα βήμα παράτολμο. Το νομοσχέδιο έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Μακριά από γραφικές εντάσεις», συνέχισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους να κάνουν αυτό το βήμα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ