Πώς «κλείδωσε» η συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου για το μεταναστευτικό -Ο καθοριστικός παράγοντας της Ελλάδας

Πώς «κλείδωσε» η συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου για το μεταναστευτικό -Ο καθοριστικός παράγοντας της Ελλάδας

Ύστερα από μήνες παρασκηνιακών διεργασιών και υπό την πίεση των όσων διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή οι δύο πλευρές κατέληξαν στην αναβάθμιση της στρατηγικής και εταιρικής σχέσης τους, με αμοιβαία οφέλη.

Η Ευρώπη ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει την δημιουργία ενός νέου μεταναστευτικού διαδρόμου από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και η αιγυπτιακή οικονομία τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Με δύο πολέμους να μαίνονται στα σύνορα της, σε Γάζα και Σουδάν, και την κατάσταση χάους που επικρατεί σε άλλες χώρες της περιοχή, όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος «είναι πολύ μεγάλη για να πέσει», όπως σημείωνε διπλωματική πηγή.

H συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου και το πακέτο των 7,4 δις

Την επόμενη τριετία θα κατευθυνθούν στην Αίγυπτο κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ, που θα συμπληρώσουν την χρηματοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ. Τα 200 εκατ. από αυτά αφορούν απευθείας χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με αυξημένη προστασία των συνόρων και καταπολέμηση των δικτύων διακινητών. Η Αίγυπτος είναι η χώρα κλειδί για την αποτροπή νέων μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Αφρικής αρχικά στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Ευρώπη και απαιτείται η στήριξη της, καθώς η ίδια φιλοξενεί τεράστιο αριθμό μεταναστών.

Η ΕΕ δεσμεύεται σταθερά να ενισχύσει τις πτυχές της συνεργασίας με την Αίγυπτο σε πολλούς τομείς της σύγχρονης οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του ανανεώσιμου υδρογόνου, της προηγμένης εκβιομηχάνισης, της γεωργίας, της επισιτιστικής ασφάλειας, της συνδεσιμότητας και της ψηφιοποίησης, της ασφάλειας και της διαχείρισης των υδάτων.

Στο θέμα της ενέργειας κομβική είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου με την μεταφορά πράσινης ενέργειας στη χώρα μας και την δυνατότητα να εξαχθεί στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη, με το project αυτό να έχει ενταχθεί ήδη στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κομισιόν.

Ο παράγοντας Ελλάδα στη συμφωνία που επετεύχθη

Για την χθεσινή συμφωνία θεωρείται πολύ κρίσιμος ο ρόλος που έπαιξε η Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να προωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια την συνεργασία της Ε.Ε. με την Αίγυπτο. Η Αθήνα έχει προφανές και άμεσο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας.

Στο Κάιρο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάλ Αλ Σίσι προχώρησαν στη συγκρότηση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, ενδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις. Όπως σημειώνεται στη σχετική Διακήρυξη, η Ελλάδα και η Αίγυπτος, ως «κομβικής σημασίας εταίροι», «είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς τους σχέσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και του σεβασμού, με σκοπό την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας» και «για τον σκοπό αυτό, αποφάσισαν να προβούν στη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου σχήματος στις διμερείς τους σχέσεις».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 26|04|24 15:51

Mercedes-Benz GLC 220d ... The best or nothing [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ