Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Τα κρίσιμα ζητήματα και οι τουρκικές απαιτήσεις

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ - Τα κρίσιμα ζητήματα και οι τουρκικές απαιτήσεις

Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Ουότφορντ -λίγο έξω από το Λονδίνο- συναντώνται οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συνόδου για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 από 12 χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τον Καναδά και έφτασε το 2019 να αριθμεί 29 μέλη, μεταξύ των οποίων και χώρες που κάποτε ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας υπό την ΕΣΣΔ.

Η επέτειος μόνο σε πανηγυρικό κλίμα δεν γίνεται, αφού ήδη από την άφιξη των ηγετών στη Βρετανία, τα «καρφιά» και οι προσωπικές αιχμές έπεφταν βροχή. Είχαν προηγηθεί, ασφαλώς, οι αναφορές του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Συμμαχία είναι «εγκεφαλικά νεκρή».

Τα σχόλια δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους Τραμπ και Ερντογάν, αφού αυτούς θεωρεί υπεύθυνους ο Μακρόν για την κατάσταση του ΝΑΤΟ. Αμερικανοί και Τούρκοι αποφάσισαν χωρίς να ενημερώσουν τη Συμμαχία να δράσουν στη βόρεια Συρία. Και ο Ταγίπ Ερντογάν «ψωνίζει» στρατιωτικό υλικό από τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε τη γνωστή επίθεση στον Μακρόν -ακόμα και μπροστά του- με απειλές για εμπορικό πόλεμο, αλλά και τα γνωστά δηλητηριώδη σχόλια για την γαλλική οικονομία, την ανεργία και τα κίτρινα γιλέκα». Χαρακτήρισε δε προσβλητικές τις αναφορές του Γάλλου για το ΝΑΤΟ. Σε ακόμα υψηλότερους τόνους κινήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμα και η περίφημη οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών των χωρών-μελών με την βασίλισσα Ελισάβετ Β' στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

buck

Τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι ο προϋπολογισμός -εκεί που εκδηλώνεται η γνωστή γκρίνια του Ντόναλντ Τραμπ- αλλά και οι σχέσεις με την Τουρκία με φόντο την επιχείρηση στη Συρία και την αγορά των S-400 που έκανε ο Ερντογάν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, το ρόλο του οποίου εξήρε για μια ακόμα φορά ο Τραμπ- ξεκαθάρισε ότι αν δεν λάβει τη στήριξη της Συμμαχίας στον προσωπικό του πόλεμο κατά των Κούρδων της βόρειας Συρίας, δεν θα στηρίξει το αμυντικό σχέδιο για τις χώρες της Βαλτικής.

Ο Μακρόν διαφωνεί κάθετα. «Όταν βλέπω την Τουρκία, βλέπω μια χώρα να πολεμά αυτούς με τους οποίους εμείς πολεμήσαμε μαζί κατά του Ισλαμικού Κράτους» τόνισε.

Αλλά και για την αγορά των S-400, ο Γάλλος πρόεδρος διατύπωσε μια εύλογη απορία: «Πώς είναι δυνατόν μια χώρα της Συμμαχίας να αγοράζει από τη Ρωσία;»

Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως έχει άλλη άποψη. Αφού επί μήνες απειλούσε την Άγκυρα με κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, τώρα δηλώνει ότι «εξετάζει» το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Για το θέμα του προϋπολογισμού, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δηλώνει αισιόδοξος ότι θα πείσει τις χώρες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι. Κατά τον Νορβηγό αξιωματούχο, ο Καναδάς και οι ευρωπαίοι έχουν τη διάθεση να προσθέσουν άλλα 400 δισ. δολάρια στο Ταμείο έως το 2024.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Συμμαχίας, οι ΗΠΑ δαπανούν το 3,4% του ΑΕΠ τους στην Άμυνα, την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης και ο Καναδάς κινούνται γύρω στο 1,55%.

Αλλά οι ΗΠΑ είναι μια παγκόσμια δύναμη με στρατιωτικές «υποχρεώσεις» σε όλο τον πλανήτη.

Στον χάρτη του ΝΑΤΟ οι δαπάνες (ως ποσοστό του ΑΕΠ) για τις χώρες-μέλη της Ευρώπης. Από τις υψηλότερες δαπάνες (άνω του 2%) έχουν οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Βρετανία και η Ελλάδα.

nato xartis



googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ