Σχοινάς: Δεν παραπέμπουν σε μνημόνιο οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Σχοινάς: Δεν παραπέμπουν σε μνημόνιο οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Στη σημασία της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στο πώς πρέπει να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι οι όροι του συγκεκριμένου πακέτου δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς των μνημονίων.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο πόσο θα επηρεάσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά, ενώ, σχολίασε και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, σε τέμενος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μαργαρίτη Σχοινά:

Για τη συμφωνία για το Ταμείο ανάκαμψης: «H Ευρώπη είναι κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία. Έκανε ένα ποιοτικό φεντεραλιστικό άλμα. Δεν πίστευτα ότι η αμοιβαιοπόιηση του χρέους και η κίνηση προς ένα κοινό ταμείο, θα γινόταν τόσο γρήγορα».

Για το πόσο ωφελείται η Ελλάδα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης: «Είναι μεγάλη η σημασία της συμφωνίας. Οι πόροι δεν είναι ένας επιπλέον φάκελος. Είναι ένα δεύτερο ΕΣΠΑ. Είναι διπλασιασμός πόρων που θα έχουμε στη διάθεσή μας τα επόμενα χρόνια. Αυτά τα χρήματα πρέπει να δοθούν για αναθεώρηση του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Δεν πρέπει να κατευθυνθούν σε άσφαλτο, τσιμέντο ή υποδομές. Πρέπει να πάνε στη νέα οικονομία. Να βοηθήσουν στο πέρασμα της ελληνικής οικονομίας στη πράσινη πραγματικότητα και στην ψηφιακή εποχή. Είναι ένα πεδίο ευκαιριών λαμπρό όπου δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».

Για τη «ρήτρα χειρόφρενου» στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης: «Η ρήτρα χειρόφρενου είναι το αντίτιμο που ζήτησε και πήρε ο βορράς. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο από τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης, αρχίσουν να εκτρέπονται προς μια τυπολογία δαπανών και έργων που δεν συνδέονται με τα παραπάνω, το οποιοδηποτε από τα κράτη-μέλη θέλει να συζητήσει αυτή την ένταση θα μπορεί να τη φέρει στο Eurogroup για μια κουβέντα. Ωστόσο, τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι υπόλοιποι με πλειοψηφία. Και με την τελευταία λέξη στην Κομισιόν».

Για το αν οι όροι του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζονται με αυτούς των μνημονίων:«Δεν θα έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα οι ρυθμίσεις. Δεν θα υπάρχει μνημονιακή αιρεσιμότητα, δεν θα υπάρχει τρόικα, δεν θα υπάρχουν επιμέρους δημοσιονομικοί στόχοι. Θα είναι ένα συμβόλαιο μεταρρυθμίσεων, που η Ελλάδα θα συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και μαζί θα το υλοποιήσουμε σε βάθος χρόνους. Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά σε καμία περίπτωση, αυτό δεν θέτει όρια στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS