Στα Σκόπια ο Τσίπρας με το μισό υπουργικό συμβούλιο

Στα Σκόπια ο Τσίπρας με το μισό υπουργικό συμβούλιο

Στα Σκόπια θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς έχει συνάντηση με τον ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γείτονα χώρα μετά και την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου στόχος είναι η απευθείας ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.


Το μισό υπουργικό συμβούλιο και επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι πολλές ελληνικές μεγάλες και μικρομεσαίες εταιρείες των κλάδων της Ενέργειας, των Κατασκευών, των Βιομηχανικών Προϊόντων, των Τροφίμων και Ποτών και της Υψηλής Τεχνολογίας.

Στη Βόρεια Ελλάδα οι επιχειρηματίες γύρισαν την πλάτη στον πρωθυπουργό εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του στα Σκόπια καθώς στη συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη παραβρέθηκαν 40 ισχυροί επιχειρηματίες, ενώ οι προσκλήσεις ήταν σε περίπου 70.

Στο ταξίδι στη γείτονα χώρα δέκα υπουργοί θα συνταξιδέψουν συνοδεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα: ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Το πρωί της Τρίτης θα υπάρξει η επίσημη τελετή υποδοχής και στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου, οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν μια σειρά από διμερείς συμφωνίες.

Οι κυριότερες από αυτές είναι οι εξής:

-Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.
-Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
-Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το επιχειρηματικό φόρουμ.

Η κυβέρνηση ενόψει και των εκλογών προσπαθεί να ανατρέψει το βαρύ κλίμα όπως αποτυπώνεται και στις αντιδράσεις των πολιτών όταν εντοπίσουν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβέρνησης σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης και να καταλαγιάσει της δυσαρέσκεια τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι κυβερνητική πρόθεση είναι να πείσουν ότι η Συμφωνία είναι εθνικά επωφελής και να τονίσει τα οικονομικά οφέλη ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα.

Καταπέλτης όμως ήταν και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης ο οποίος έκανε λόγο για επίσκεψη «θέατρο» αποδίδοντάς την σε επικοινωνιακού λόγους καθώς τα μέλη του Επιμελητηρίου δεν προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση στην σύσκεψη προετοιμασίας, αλλά απλά κλήθηκαν να ακολουθήσουν τον πρωθυπουργό χωρίς ατζέντα.

Παρόλα αυτά μεταξύ των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι είναι:

1. Ιωάννης Μαυρουδής, CEO της Γαία Επιχειρείν ΑΕ (αγροτοδιατροφικός τομέας)
2. Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic ΑΕ (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα)
3. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.
4. Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
5. Motor Oil με διευθυντικό στέλεχος της
6. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές)
7. Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΤΕΡΝΑ (ενέργεια κατασκευές)
8. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
9. Γ Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και I. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ
10. Μανώλης Μελαμπιανάκης, CEO της Ευριπίδης ΑΕ (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου)
11. Χριστίνα-Άντζελα Παπανδρέου, GFO Elbisco ΑΕ (βιομηχανία τροφίμων)
12. Νίκος Καλημέρης, γενικός διευθυντής Zitoluks (βιομηχανία τροφίμων).
13. Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd
14. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom
15. Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO Rhoe Urban Technologies PC, startup σπουδαστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
16. Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, διευθυντής Ομίλου Τσιμέντων Τιτάν
17. Μιχάλης Κωνστανπνίδης, Αντώνης Κοντολέων, στελέχη ΣΙΔΕΝΟΡ
18. Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες)
19. Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ
20. Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου
21. Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ
22. Νικόλαος Δημαρέλης, γεν. διευθυντής Παυλίδης ΑΕ (μάρμαρα γρανίτες)
23. Παναγιώτης Νετίδης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρεία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη)
24. Αντιπροσωπείες επιμελητηρίων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS