Σταϊκούρας: Έρχονται ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία

Σταϊκούρας: Έρχονται ρυθμίσεις για τις οφειλές στην εφορία

Θα έχουμε μία βαθύτατη ύφεση, αλλά θα είναι παροδική επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέσα στον Μάιο θα ανακοινωθούν τόσο οι αποφάσεις για την στήριξη της εστίασης και του εποχιακού τουρισμού όσο και εκείνες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια. Θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τις φορολογικές υποχρεώσεις των εργαζομένων σε αναστολή, αλλά δεν θα υπάρξει αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ για φέτος.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τα περί πρόβλεψης για ύφεση 10% έως 13,2% φέτος στο δυσμενές σενάριο, σημειώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως με τα μέτρα, που λαμβάνει μπορεί να την περιορίσει στο 5% έως 8%. Όπως εξήγησε ένας μήνας επιπλέον lockdown είναι περίπου 2,5 με 3 μονάδες του ΑΕΠ ειδικά για την Ελλάδα, που έχει τέτοια εξάρτηση από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα τα έσοδα του κράτους έχουν πάει καλύτερα των εκτιμήσεων και τον Απρίλιο και το πρώτο 10ημερο του Μαΐου και αυτό βοηθά στη λήψη μέτρων στήριξης. Μέσα στον Μάιο θα νομοθετήσει η κυβέρνηση για την διευκόλυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν μειωμένα ενοίκια. Αυτές όπως είπε θα αφορούν κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην τρέχουσα οικονομική χρονιά.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Στο μέτωπο της ρευστότητας υπάρχουν τρία διαθέσιμα εργαλεία: Επιστρεπτέα προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.

Στο φορολογικό πεδίο ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις για εστίαση, εποχιακό τουρισμό και άλλους κλάδους. «Ακόμη δεν έχουμε ακριβή δεδομένα, ενώ υπάρχει εξέλιξη συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτούς τους δύο κλάδους, που υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί, θα πρέπει να υπάρχουν και επιπλέον ενισχύσεις μέσω της φορολογίας». Σε ερώτηση για το εάν ισχύουν οι πληροφορίες για μείωση του ΦΠΑ και προκαταβολή φόρου, είπε ότι είναι μεταξύ αυτών που συζητούνται, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Οι αποφάσεις, ωστόσο, θα ληφθούν εντός του μήνα.

Όσο για τα δάνεια του ΕSM, είπε ότι είναι ένα καλό εργαλείο να αξιοποιηθεί μόνο εφόσον υπάρξουν δυσκολίες. Έμφαση δίνει SURE

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχουν εκλογικά σενάρια, αφού υπάρχει πολλή δουλειά για την αντιμετώπιση μίας κρίσης που είναι παγκόσμια.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ