Σταϊκούρας: Η ύφεση θα κυμανθεί από 10% έως 13% αλλά θα πέσει λόγω των μέτρων που λάβαμε

Σταϊκούρας: Η ύφεση θα κυμανθεί από 10% έως 13% αλλά θα πέσει λόγω των μέτρων που λάβαμε

Στην εκτίμηση ότι η ύφεση θα κυμανθεί από 10% έως και 13% προχώρησε, σήμερα, ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

Μιλώντας στον Real Fm,  ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η ύφεση θα κινηθεί από 10% έως 13% και υπογράμμισε ότι με τα μέτρα που λήφθησαν θα μειωθεί από 5 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Απαντώντας για ποιο λόγο οι ευρωπαϊκές προβλέψεις είναι χειρότερες, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα και πήρε μέτρα που στρώνουν τον δρόμο για ταχύτερη ανάκαμψη και αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις. «Άρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατ'αρχήν συμφωνεί με τα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, ισχυρίζεται πράγματι ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη στην Ελλάδα φέτος εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Αλλά ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι του χρόνου η ανάκαμψη για την Ελλάδα θα είναι υψηλότερη όλων των ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα υπάρξει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βαθιά ύφεση. 

Σταϊκούρας: Σε τέσσερα στάδια το σχέδιο της κυβέρνησης

Αναφορικά με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν το απόγευμα, μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ξετυλίγεται σε τέσσερις φάσεις και εξήγησε:  «Η πρώτη είναι αυτή που παρήλθε τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, υπενθυμίζω ότι βάλαμε την Υγεία πάνω από την Οικονομία, αυτό έχει ένα κόστος για την Οικονομία, αλλά θεωρώ ότι ορθώς το πήραμε γιατί πάνω από όλα αξίζει η ανθρώπινη ζωή. Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες θα σας πω ότι 2 εκατ. πολίτες βοηθήθηκαν από το κράτος. Η δεύτερη φάση είναι αυτή που βρισκόμαστε σήμερα και έχουμε σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επεκτείνοντας το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας, συνεχίζοντας τη μείωση των ενοικίων, αλλά πολύ σημαντικό ενισχύοντας όλο και περισσότερο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής και οριστικοποίησαν την αίτησή τους 53.000 επιχειρήσεις, από αυτές 34.000 έχουν δει στους λογαριασμούς τους σημαντικά χρηματικά ποσά. Για πρώτη φορά το κράτος δίνει τόσο σημαντικούς πόρους, σε τόσο πολλές επιχειρήσεις. Η τρίτη φάση που θα αναπτύξουμε σε μεγαλύτερη έκταση το απόγευμα είναι από τον επόμενο μήνα μέχρι και τον Σεπτέμβριο και θα χαρακτηρίζεται από την προοδευτική ανάκαμψη της αγοράς. Τέσσερις πυλώνες έχουμε: συνέχιση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης, η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας, η λήψη στοχευμένων φορολογικών μέτρων και η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους των πολιτών. Η τέταρτη φάση θα είναι η σταθεροποίηση της Οικονομίας, η φάση ουσιαστικά μετά τον Σεπτέμβριο".

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS