Κατοχυρώνεται συνταγματικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - 1 δισ. ευρώ για 800.000 πολίτες

Κατοχυρώνεται συνταγματικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - 1 δισ. ευρώ για 800.000 πολίτες

Στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, η κυβέρνηση θα κατοχυρώσει συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας για τους πλέον αδύναμους.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στα κοινωνικά δικαιώματα, η ΝΔ προτείνει την προσθήκη «Το κράτος μεριμνά για την διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

Ενα μέτρο «το οποίο πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν υποχρεωθεί να το υιοθετήσει. Μετά από χρόνια υποκρισίας και παλινωδιών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό κράτος με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», επισημαίνει η κυβέρνηση σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα.

Πόσο είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καλύπτει συνολικά 450.000 ανθρώπους και αφορά 240.000 νοικοκυριά. Από αυτούς τα 156.000 είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά. Από το σύνολο των οικογενειών, οι 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ τα 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως.

Οι σημερινές παροχές:

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος
Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ενήλικα : 2.400 ευρώ
Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε μονογονεϊκή με ανήλικο τέκνο: 3.600 ευρώ
Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με δύο ανήλικα τέκνα: 4.800 ευρώ
Ετήσιο εγγυημένο ποσό για έναν ενήλικο με ένα επιπλέον ενήλικο μέλος: 3.600 ευρώ
Ετήσιο εγγυημένο ποσό για κάθε ζευγάρι με ενήλικο μέλος: 4.800 ευρώ
1 δισ. το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τα επόμενα χρόνια
Στα επόμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα αυξηθεί στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, αντί των 760 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2019 και 670 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση για φέτος, αναφέρουν από την κυβέρνηση. Επιπλέον, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα καλύπτει 800.000 πολίτες. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να διατίθεται για αυτό τον σκοπό το 0,5% του ΑΕΠ.

Μητσοτάκης για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Καθιερώνουμε το δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους

Την απόφαση της κυβέρνησης για να κατοχυρώσει συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας για τους πλέον αδύναμους, σχολίασε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη, σημείωσε πως «κατοχυρώνουμε συνταγματικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους». «Το ελληνικό κράτος πλέον θα μεριμνά βάσει Συντάγματος για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε αναλυτικά την ανάρτησή του:

 


 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ