Σι Τζινπίνγκ για Γλυπτά του Παρθενώνα: Θα έχετε τη στήριξή μας για την επιστροφή τους

Σι Τζινπίνγκ για Γλυπτά του Παρθενώνα: Θα έχετε τη στήριξή μας για την επιστροφή τους

Το Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, συνοδεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Γύρω στις 11.30 η κινεζική αποστολή αποχώρησε από την χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Κίνας έκανε την τελευταία του επίσκεψη στο μουσείο Ακρόπολης, όπου είδε από κοντά την αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα για το οποία του μίλησε χθες στο γεύμα τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το προεδρικό ζεύγος της Κίνας υποδέχθηκαν στο Μουσείο Ακρόπολης ο Προκόπης Παυλόπουλος με τη σύζυγό του, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης. Πρώτη στάση της ξενάγησης, την οποία πραγματοποίησε ο κ. Παντερμαλής, ήταν η ανασκαφή στην είσοδο του μουσείου.

Σι Τζινπίνγκ: «Συμφωνώ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

«Οχι μόνο συμφωνώ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά θα έχετε την υποστήριξή μας, επειδή κι εμείς έχουμε πολλά δικά μας του κινεζικού πολιτισμού έξω από τη χώρα και προσπαθούμε να γυρίσουν στην πατρίδα τους» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προς τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Κίνας μπροστά από τις Καρυάτιδες στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο ξεναγήθηκε για μία ώρα σήμερα. Στο σημείο αυτό, στο κέντρο του Μουσείου, όπως το χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρόεδρος, ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε την υποστήριξη του Κινέζου ομολόγου για την επιστροφή από το Βρετανικό Μουσείο, των Γλυπτών: «Η θέση των Γλυπτών είναι εδώ και όχι στο βρετανικό μουσείο. Τα κρατάνε παράνομα. Ζητάμε την υποστήριξή σας» είπε.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ας σημειωθεί ότι χθες μετά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και την τελετή για την ανταλλαγή των διμερών συμφωνιών, ο Ελληνας πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κίνας σε εστιατόριο με θέα τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Σε πρόποσή του αναφέρθηκε στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, λέγοντας στον Κινέζο πρόεδρο, ο οποίος θα πραγματοποιούσε την επίσκεψη σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ότι θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο ίδιος «πόσο σημαντικό και δίκαιο είναι το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

«Οπως θα δείτε, τα μισά γλυπτά είναι στο Μουσείο της Ακρόπολης και για τα άλλα μισά θα δείτε ομοιώματά τους, γιατί τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στο γεύμα παρακάθησαν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο επικεφαλής του οικονομικού του γραφείου, Αλέξης Πατέλης, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, και από τον εφοπλιστικό και επιχειρηματικό χώρο οι Γιώργος Προκοπίου, Μελίνα Τραυλού, Πάνος Λασκαρίδης, Μιχάλης Λεμπιδάκης και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος.
Κλειστό το κέντρο, ασφυξία στους δρόμους

Εν τω μεταξύ, λόγω της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στο Μουσείο της Ακρόπολης έκλεισε το κέντρο της Αθήνας. Η κυκλοφορία διεκόπη σε πολλούς κεντρικούς δρόμους, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος και κομφούζιο στους περιφερειακούς ως το μεσημέρι.
Μέχρι Κορωπί ο προαστιακός

Παράλληλα αλλαγές έγιναν και στα δρομολόγια του προαστιακού, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «μεταξύ των ωρών 11:45 και 12:15 οι αμαξοστοιχίες 1214 (Πειραιάς - Αεροδρόμιο) & 2222 (Λιόσια -Αεροδρόμιο) τερματίζουν στο Κορωπί. Επίσης, οι αμαξοστοιχίες 1215 (Αεροδρόμιο - Πειραιάς) & 2227 (Αεροδρόμιο - Λιόσια) ξεκινούν από Κορωπί».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ