Σύνοδος Κορυφής: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Μισέλ με... Βόρειους και Νότιους - Παρών και ο Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Μισέλ με... Βόρειους και Νότιους - Παρών και ο Μητσοτάκης

Σε εξέλιξη είναι πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής μετά την παρουσίαση της συμβιβαστικής πρότασης στην ολομέλεια με την πρώτη πολυμερή συνάντηση ηγετών, στην οποία μετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτησή του στο Twitter, ο Σαρλ Μισέλ έχει αυτή την ώρα επαφές με τους πρωθυπουργούς των λεγόμενων «τεσσάρων φειδωλών» χωρών - Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας Σουηδίας - συν την Φινλανδία από τη μία πλευρά και τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την άλλη. Στη συνάντηση μετέχει και και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

https://twitter.com/BarendLeyts/status/1284454089460453377?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1284454089460453377%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fsynodos-koryfis-diaboyleyseis-misel-boreioys-notioys-mitsotaki

Νέες προτάσεις Μισέλ στο τραπέζι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέθεσε νωρίτερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις «τέσσερις φειδωλές» χώρες προτείνοντας προτείνει το ποσό των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης να μειωθεί από 500 σε 450 δισ. ευρώ και να αυξηθεί από 250 σε 300 δισ. ευρώ το ποσό των δανείων. Ο επιμερισμός παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 21-22 στα έτη 21-22 και 23-36, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση - κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.

Ταυτόχρονα – και προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις του Μαρκ Ρούτε, που ζητά να μπορεί κάθε χώρα να απορρίπτει με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη, τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης»: αν μια χώρα διαφωνεί με την εκταμίευση ενός ποσού σε κάποια άλλη θα μπορεί να ζητήσει μέσα σε τρία 24ωρα να τεθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Ecofin. H πρότασή του προβλέπει και την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

 «Βήμα στη σωστή κατεύθυνση» η νέα πρόταση, λέει Ολλανδός διπλωμάτης
Άγνωστο παραμένει αν οι προτάσεις αυτές θα λειάνουν το έδαφος για μια συμφωνία, αλλά η ελπίδα είναι να δώσουν νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις που κόλλησαν χθες, καθώς ορισμένοι ηγέτες προσπαθούσαν να στείλουν μήνυμα στους ψηφοφόρους τους ότι διαπραγματεύονται σκληρά για το συμφέρον τους.

Διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες, που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

Κυβερνητικές πηγές: Δύσκολη η διαπραγμάτευση, προσπαθούμε για το καλύτερο
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνονται κάποιες χώρες.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ