Σύνοδος Κορυφής: Κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες - Στο επίκεντρο Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες - Στο επίκεντρο Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία

Κρίσιμη είναι η Σύνοδος Κορυφής που αρχίζει σήμερα Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρώπης των "27", η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10 π.μ. (ώρα Βρυξελλών) και είναι η πρώτη που πραγματοποιείται με τη φυσική παρουσία των προέδρων και πρωθυπουργών με φόντο την πανδημία του κορονοϊού.

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων βρίσκονται αφενός οι εξελίξεις στο «καυτό» μέτωπο της οικονομίας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό της Ένωσης. Αφετέρου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η απάντηση που καλείται να δώσει η Ένωση απέναντι στην ολοένα κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ιδίως μετά τις μονομερείς αποφάσεις της Άγκυρας στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, αλλά και το BREXIT. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις το πιο πιθανό είναι να ολοκληρωθούν την Κυριακή χωρίς συμφωνία με μία ακόμη Σύνοδο να προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου οπότε και θα πουν το «ναι» τα 27 κράτη-μέλη.

«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε ανώτατη κοινοτική πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα νούμερα ως έχουν» παρά τις πιέσεις των «φειδωλών», δηλαδή της Δανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας. Η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφήνει ανέγγιχτο το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο ικανοποίησε την Κομισιόν. Πάντως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, οι «φειδωλοί» δείχνουν να έχουν σκληρύνει τη στάση τους κάτι που όπως εξήγησε «μπορεί να πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί, μπορεί όμως και όχι».

Μητσοτάκης: Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα σύμφωνία

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία τόνισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Στις διαβουλεύσεις αυτές, η Ελλάδα προσέρχεται συνοψίζοντας τις θέσεις της σε τρεις άξονες δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε. Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, τόσο οι αρχικές όσο και οι συμβιβαστικές προτάσεις κρίνονται γενικά ικανοποιητικές για την Ελλάδα. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τη Δευτέρα τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις και τόνισε ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS