Θεοδωρικάκος: Χρωστάμε πολλά στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ - Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε το έκτακτο επίδομα

Θεοδωρικάκος: Χρωστάμε πολλά στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ - Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε το έκτακτο επίδομα

Αυτή η κυβέρνηση στηρίζει την τοπική αυτοδιοίκηση με πράξεις, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας, την Δευτέρα, στη Βουλή.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε, όμως, ότι για λόγους δημοσιονομικούς, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα πρόσθετου έκτακτου επιδόματος για τους εργαζόμενους στους δήμους.

«Χωρίς καμία αμφιβολία οι εργαζόμενοι στον χώρο της καθαριότητας προσέφεραν όλο το διάστημα της επιδημικής κρίσης και συνεχίζουν να προσφέρουν ένα σπουδαίο έργο» ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. «Η ελληνική κοινωνία και ελληνική πολιτεία χρωστάει σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν είμαστε σε θέση να τους δώσουμε το έκτακτο επίδομα που δόθηκε στους ανθρώπους αυτούς που ήταν στην πρώτη γραμμή. Αισθανόμαστε όμως ότι οφείλουμε σε αυτούς τους ανθρώπους για τη συμβολή που είχαν και έχουν», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στην οποία εκπροσωπείται και το υπουργείο Εσωτερικών, όπως και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, και αναμένεται να γνωματεύσει αν εκπληρώνονται τα κριτήρια για την υπαγωγή σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Κίνημα Αλλαγής
Επίκαιρη ερώτηση για την έμπρακτη αναγνώριση των υπαλλήλων ΟΤΑ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, απηύθυνε στον υπουργό, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη. Η βουλευτής επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στα αμαξοστάσια, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή με υπερωρίες. Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στις δομές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ επίσης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή δίνοντας τον αγώνα μέσα στην πανδημία.

«Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, η κυβέρνηση στήριξε με όλες της, τις δυνάμεις τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδείχθηκε σε έναν πολύ ισχυρό παράγοντα κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και υπογράμμισε ότι στο σύστημα «Βοήθεια στο Σπίτι» μεταφέρθηκαν 1200 εργαζόμενοι που εργάζονταν σε κοινωνικές δομές των δήμων, που είχαν κλείσει εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας. Επίσης δόθηκαν 15,7 εκατομμύρια στον α΄και β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, ως έκτακτη ενίσχυση, για να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες και αναλώσιμα, προσφέρθηκαν 400.000 μάσκες προς τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και δόθηκαν 8 εκατομμύρια στις περιφέρειες προκειμένου να στηριχθεί η ανάγκη σίτισης για περίπου 60.000 πολίτες, σε ολόκληρη τη χώρα που είχαν ανάγκη και τα στοιχειώδη.

Καθώς η βουλευτής χαρακτήρισε άδικη τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στα αμαξοστάσια και της κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε λέγοντας: «Θα επαναλάβω, σέβομαι ιδιαίτερα τη δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαιτέρως οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητα. Επαναλαμβάνω ότι ως κράτος, ως πολιτεία, ως κοινωνία χρωστάμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είπα ότι τους χρωστάμε ένα επίδομα. Και ένα επίδομα να έπαιρναν, πάλι θα τους χρωστάγαμε. Κάνουν δουλειά δύσκολη, επιβαρυντική και αναγκαία και η πραγματικότητα είναι, δια της απαντήσεως που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών, ότι δεν έχουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες να τους δώσουμε αυτό το επίδομα».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα δύσκολα της υγειονομικής κρίσης φαίνεται πως «τα αφήσαμε πίσω μας» αλλά «έχουμε μπροστά μας τα δύσκολα της οικονομικής πλευράς αυτής της κρίσης και του υφεσιακού σκέλους» και απαιτείται συνολικό σχέδιο και σωστή κατανομή των δυνάμεων μας.

ΚΚΕ
Επίκαιρη ερώτηση για τις κοινωφελείς υπηρεσίες των δήμων, απηύθυνε στον υπουργό, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. «Η κυβέρνηση λέει ότι στηρίζει τους δήμους προκειμένου να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης. Αντικειμενικά προκύπτει ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των δήμων, με αιχμή την καθαριότητα για τη δημόσια υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη στήριξη των εργαζομένων των ΟΤΑ, των ανέργων, ευάλωτων νοικοκυριών ηλικιωμένων και άλλων κατηγοριών», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Ιδίως, δε, για την καθαριότητα, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση τόνιζε πως ήταν κρίσιμο μέγεθος προστασίας της δημόσιας υγείας και πως οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να ανταποκριθούν, με επάρκεια και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν είναι στην αρμοδιότητα των δήμων». Αυτό σημαίνει, τόνισε ο κ. Συντυχάκης, να επωμιστούν το βάρος οι λαϊκές οικογένειες, μέσω της ανταποδοτικής φορολογίας.

«Αυτή η πανδημία ανέδειξε πόσο κρίσιμη είναι η καθαριότητα των δήμων, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, οι άλλες κοινωνικές δομές. Ανέδειξε τον αναντικατάστατο ρόλο των εργαζομένων που έβαλαν πλάτη στην κρίση», είπε ο βουλευτής και τόνισε ότι αυτοί οι τομείς πρέπει να είναι καθολικό δικαίωμα για όλους, με ευθύνη του κράτους, και όχι να εξαρτώνται από τα ανταποδοτικά και την τσέπη των λαϊκών νοικοκυριών. Ο κ. Συντυχάκης είπε ότι θα ήταν το ελάχιστο να τους δοθεί το έκτακτο επίδομα και υπογράμμισε ότι απαιτείται γενναία ενίσχυση των δήμων και να καταργηθούν όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις.

«Η κυβέρνηση στήριξε με πράξεις όλο αυτό το διάστημα την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε ο υπουργός και επισήμανε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και την Ένωση Περιφερειών προκειμένου να υπολογιστούν οι αναγκαίες δαπάνες για να αντιμετωπιστούν τα «υποχρεωτικά ελλείμματα» που υπάρχουν και στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός επισήμανε ότι διεκόπη η καταβολή των δημοτικών ανταποδοτικών τελών για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω πανδημίας, γεγονός που είχε ως συνέπεια να μειωθούν τα έσοδα των δήμων. Τώρα, είπε, ερχόμαστε να τους καλύψουμε με συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να παγώσουν τουλάχιστον τρεις δόσεις των δανείων που χρωστούν οι δήμοι. Είπε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα κατανεμηθεί με αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.

«Αυτή η κυβέρνηση στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με πράξεις», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθάρισε, όμως, ότι για λόγους δημοσιονομικούς, δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα πρόσθετου έκτακτου επιδόματος για τους εργαζόμενους στους δήμους.

Οι κοινωφελείς υπηρεσίες
«Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω ότι στη δική μας αντίληψη, η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, για εκπλήρωση υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, δεν είναι αρνητικός παράγοντας. Εμείς νομοθετήσαμε τον Σεπτέμβριο τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες που αφορούν τον τομέα της καθαριότητας, του πρασίνου και του φωτισμού. Τότε είχα κατηγορηθεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε απολύσεις εργαζομένων. Έχουν περάσει από τότε 10 μήνες. Είδατε κανέναν εργαζόμενο να απολύεται; Κανένας δεν έχει απολυθεί. Ούτε από τους δήμους ούτε από πουθενά αλλού», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικές διοικήσεις που έχουν εκλεγεί, βρίσκουν πιο χρήσιμο και με μικρότερο κόστος και πιο αποτελεσματικό, να παρέχουν αυτές τις κοινωφελείς υπηρεσίες ιδιωτικές εταιρείες. Δεν νομίζω ότι στον 21ο αιώνα, υπάρχει τόση αρνητική προδιάθεση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Και εκεί εργαζόμενοι εργάζονται που και εκείνοι έχουν τα δικά τους δικαιώματα και τις υποχρεώσεις».

Είπε επίσης ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, και μάλιστα σύντομα, μια μεγάλη μεταρρύθμιση, την οποία έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υποφαινόμενος υπουργός Εσωτερικών, η οποία αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών». Ελπίζω και πιστεύω, είπε, να μην αντιμετωπιστεί αυτή η μεταρρύθμιση με φοβικό τρόπο, αλλά να υποστηριχθεί από το σύνολο των πτερύγων του Κοινοβουλίου μας, γιατί πιστεύω ότι όλοι πρέπει να επιθυμούμε την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του θεσμού.

«Με την πανδημία βρήκατε την ευκαιρία να ολοκληρώσετε το έργο που είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του ‘90 και κάθε κυβέρνηση στη συνέχεια έβαζε το δικό της λιθαράκι. Είναι το έργο που καταργεί κάθε τι που εμποδίζει την ιδιωτικοποίηση όχι μόνο στην τοπική διοίκηση. Θέλετε οι δήμοι να συνδεθούν πιο στενά με τους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης. Ο βουλευτής κατήγγειλε επίσης ότι η δημοτική αρχή στη Θεσσαλονίκη απέλυσε, εν μέσω πανδημίας, 8 εργαζόμενους από την καθαριότητα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS