Υπουργικό συμβούλιο: Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για το προσφυγικό

Υπουργικό συμβούλιο: Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για το προσφυγικό

Το προσφυγικό, μετά και την τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια, θα απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει από το πρωί.

Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να ξεκινήσει την αποσυμφόρηση κέντρων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο οι ανεξέλεγκτες ροές προσφύγων από τα τουρκικά παράλια δεν επέτρεψαν να βελτιωθεί η κατάσταση.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά γνωρίζουν ότι οι πρωτοβουλίες στο εσωτερικό και τα όποια μέτρα ληφθούν δεν μπορούν να αποσυμφορήσουν τη δραματική κατάσταση που βιώνουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Για αυτό και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει χωρίς αστερίσκους τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και τις Βρυξέλλες να διασφαλίσουν την αναλογικότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά θα αποφασίσει αλλαγές στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ώστε οι αποφάσεις να εκδίδονται ταχύτερα και να αυξηθούν οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Η ταχύτατη επιστροφή στην Τουρκία όσων καταφθάνουν στα νησιά και δεν δικαιούνται άσυλο αποτελεί μια από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Οι αλλαγές στη χορήγηση ασύλου, η ταχύτητα με την οποία θα διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες και η αύξηση των επιστροφών θα είναι ένα από τα όπλα της χώρας στο αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ασφυξία

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μόρια αυτή τη στιγμή ζουν πάνω από 12.000 άτομα -μεταξύ αυτών και πολλά μικρά παιδιά- όταν η δυναμικότητα της δομής δεν ξεπερνά τα 3.000 άτομα.

Οργανώσεις, γιατροί καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης υποστήριξαν ότι ήταν θέμα χρόνου να σημειωθεί μία τέτοια τραγωδία, καθώς η κατάσταση μέσα στο χώρο «φιλοξενίας» έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Μόρια, είναι ότι από τους 12.000, σχεδόν οι 5.000 ζουν μέσα στον στον περίκλειστο χώρο του Κέντρου, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Δεν υπάρχει απανθρακωμένο βρέφος στη Μόρια - Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο

Ανατροπή των όσων ήταν γνωστά μέχρι το βράδυ για το χάος που επικράτησε στη Μόρια, τουλάχιστον σε σχέση με τον αριθμό των θυμάτων.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης συνολικά εννέα άνδρες, έξι γυναίκες και δύο παιδιά, εκ των οποίων το ένα βρέφος.

Η πλειονότητα των τραυματιών έχει ορθοπαιδικά τραύματα και αναπνευστικά προβλήματα. Κανείς από τους τραυματίες δεν διατρέχει κίνδυνο και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο εντός των προσεχών ημερών.

Επίσης, μεταφέρθηκε με επιβατικό αυτοκίνητο, απανθρακωμένο πτώμα γυναίκας, το οποίο βρίσκεται στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το ιστορικό

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ξέσπασε φωτιά στο κοντέινερ που διέμεναν μια γυναίκα με το βρέφος. Στο άκουσμα του φρικτού θανάτου, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν να ξεσπούν σε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.

Στη συνέχεια, επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς κρατουμένους. Ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν από τους αστυνομικούς που βρισκόταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε τουλάχιστον τραυματίες και τους μετέφερε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ήρεμη είναι από το πρωί της Δευτέρας η κατάσταση στον καταυλισμό. Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή φαγητού, ενώ έχει αποκλεισθεί το καμένο από χθες τμήμα του καταυλισμού, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ