Βαρβιτσιώτης: Τέσσερις χώρες μπλόκαραν τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Βαρβιτσιώτης: Τέσσερις χώρες μπλόκαραν τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Τέσσερις χώρες μπλόκαραν όλες τις διαδικασίες για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν υπήρξε συμφωνία στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε:

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια Σύνοδο Κορυφής η οποία δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Αυτή η Σύνοδος είχε στόχο να συμφωνήσουμε στο νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης ο οποίος θα ξεκινήσει από το 2021 και ο οποίος ουσιαστικά θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν καταφέραμε να έχουμε μια συμφωνία γιατί από αυτές τις χώρες που βάζουν περισσότερα χρήματα και παίρνουν λιγότερα τέσσερις χώρες αποφάσισαν να μπλοκάρουν όλες τις διαδικασίες. Αυτές ήταν η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία οι οποίες λέγαν ότι δεν μπορούμε να αυξήσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό πάνω από το 1% του Ακαθαρίστου Διαθέσιμου Εισοδήματος. Απέναντι σε αυτούς υπήρχε μια ισχυρή αντιπαράταξη των χωρών οι οποίες επωφελούνται από τα πακέτα συνοχής μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αυτό δεν είναι κατι πρωτοφανές, είναι κάτι το οποίο έχει συμβεί σε όλους τους προηγούμενους προϋπολογισμούς»

«Υπάρχουν συμμαχίες στο μέτρο του δυνατού γιατί και εμείς αλλά και άλλες χώρες έχουμε τη διάθεση να μπορέσουμε να βρούμε μια μέση οδό γιατί πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση στην κατάρτιση αυτού του προϋπολογισμού επιφέρει πολύ περισσότερα προβλήματα. Μόνο από τα προγράμματα τα οποία τρέχουνε στην Ένωση σήμερα αν σταματήσει η χρηματοδότησή τους και δεν βρούμε γρήγορα μια συμφωνία περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους. Δεν είναι μικρό το κόστος» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

Ακόμα ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: «Η Ελλάδα έχει υποστεί αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση, έχασε περίπου το 25% του ΑΕΠ της, για να μπορέσει να αναπτυχθεί χρειάζεται κάποια δισεκατομμύρια καινούργιων επενδύσεων αυτά δεν μπορούν να έρθουν χωρίς να υπάρχει μια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και για αυτό το λόγο ζητάμε η Ελλάδα να πάρει πολύ περισσότερα χρήματα από ότι είχε πάρει την προηγούμενη φορά. Εχουμε βάλει ψηλά το διαπραγματευτικό μας στόχο, έχουμε μπει σε συζητήσεις και έχουμε γίνει μια χώρα η οποία συνομιλεί με τους πάντες. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε πολλές κλειστές συναντήσεις, μια από αυτές ήταν με την κα Μέρκελ, τον κ. Μακρόν, τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό ώστε να διαμορφώσουμε τη μέση οδό. Εγώ ήδη έχω μιλήσει σχεδόν με όλους τους ομολόγους μου το τελευταίο διάστημα. Είναι μια συζήτηση που γίνεται πολυμερώς»

Για το προσφυγικό –μεταναστευτικό ζήτημα

«Υπάρχουν δύο παράμετροι σε αυτή τη συζήτηση. Το πρώτο είναι τι χρηματοδότηση παίρνουμε, και αυτή η πρόταση η οποία συζητιέται σήμερα στο τραπέζι είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρηματοδότηση για τις δράσεις για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Δεν αρκεί όμως μόνο να παίρνουμε αρκετά χρήματα, αυτό που χρειάζεται είναι να φτιαχτεί μια καινούργια πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση. Αυτή η συζήτηση εχει ξεκινήσει, είναι ενεργή, βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση, πιστεύουμε ότι μέσα στη χρονιά και ιδιαίτερα προς το τέλος του 2020 θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Μια συμφωνία η οποία θα αναθεωρεί σε ένα βαθμό το Δουβλίνο, θα δίνει διαφορετικά εφόδια στη χώρα μας δηλαδή θα φτιαχτεί ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο με το οποίο θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις της μετανάστευσης. Και βέβαια δεν σταματάνε οι προσπάθειες που έχουνε στόχο και τη συνεργασία της Τουρκία αλλά και τη συνεργασία των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες και τους οποίους πρέπει να τους στέλνουμε πίσω. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει και οφείλει να καταρτίσει συμφωνίες διμερείς επανεισδοχής με όλες αυτές τις χώρες»

Για τις κλειστές δομές

« Χωρίς τις κλειστές δομές δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου. Χρειάζονται οι κλειστές δομές για να πετύχουμε και τις επιστροφές και την ησυχία και την ασφάλεια στα νησιά».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS