Βουλή: Η «αριθμητική» της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια – Οι εκτιμήσεις για τα «όχι» και τις αποχές στα κόμματα

Βουλή: Η «αριθμητική» της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια – Οι εκτιμήσεις για τα «όχι» και τις αποχές στα κόμματα

Ζυμώσεις και πολιτικό «μασάζ» έως την τελευταία στιγμή στους διαφωνούντες με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια από στελέχη των κομμάτων προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες ψήφων.

Ολοκληρώνεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και θα ακολουθήσει το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία. Και τα πέντε κόμματα που στηρίζουν την ισότητα στον πολιτικό γάμο συμφωνούν ότι έχει ένα προοδευτικό πρόσημο και γι’ αυτό συναινούν.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφονται διαφοροποιήσεις βουλευτών, ενώ αναμένεται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο 110 βουλευτές. Ήδη έχουν μιλήσει στην Ολομέλεια ο Μίλτος Χρυσομάλλης, η Άννα Καραμανλή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Χαράλαμπος Αθανασίου που δήλωσαν την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης, έδειξε ότι η στάση του θα είναι η αποχή στο συγκεκριμένο νομοθέτημα κατά τη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία. Τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο εξέφρασε και ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε ωστόσο, ότι θα επιλέξει την αποχή από την ονομαστική ψηφοφορία και όχι την καταψήφιση. Αποχή έχει επιλέξει και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Στην αποχή αναμένεται να κινηθούν και οι: Άγγελος Συρίγος, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Γεωργαντάς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιάνος, Κώστας Κατσαφάδος, Νίκος Βλαχάκος, Δημήτρης Καλογερόπουλος και Κώστας Κεφαλογιάννης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και εκτιμάται ότι θα δώσει έντονα ιδεολογικό χρώμα στα όσα θα πει για να εκφράσει την αντίθεσή του.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον στρέφεται και στα άλλα κόμματα, καθώς το νομοσχέδιο προκαλεί «τριγμούς» και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου τα πράγματα είναι λίγο θολά, με γνώστες των ισορροπιών να λένε πως δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις.

Στο επίκεντρο αναπόφευκτα βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης, με το ενδεχόμενο να απόσχει να είναι ανοικτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έχει επιλέξει να βρίσκεται στα Χανιά.

Υπάρχουν ακόμη 3-4 βουλευτές που είναι «επίφοβοι». Η Αθηνά Λινού, για παράδειγμα, έχει καταθέσει τροπολογία γιατί έχει ενστάσεις, ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί η στάση της Νίνας Κασιμάτη και του Βασίλη Κόκκαλη.

Πάντως χθες ο Στέφανος Κασσελάκης προκλήθηκε από τον Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες. «Θέλω να ξέρω τι θα γίνει αύριο, είτε απέχει κάποιος από την ψηφοφορία, είτε καταψηφίσει» του είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Κασσελάκη να απαντά:

«Θα υπάρξουν συνέπειες για όποιον δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια».

Περισσότερες αποχές αναμένεται να έχει το ΠΑΣΟΚ, με τις πληροφορίες να λένε πως οι βουλευτές που δεν θα δώσουν το «παρών» στην ψηφοφορία μπορεί να ξεπεράσουν τους 10, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ, όπου τέθηκε το θέμα, συνολικά 15 από τους 32 βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις. Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει συντονισμένη προσπάθεια να πεισθούν κάποιοι από αυτούς, με τις πληροφορίες να λένε πως αυτοί που θα απόσχουν θα είναι τελικά γύρω στους 10, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι βουλευτές της περιφέρειας, όπως ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο βουλευτής Χίου Σταύρος Μιχαηλίδης, ο βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς.

Αν η αποχή 10 και πλέον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιωθεί στη σημερινή ψηφοφορία, σίγουρα θα αποτελέσει βασικό επιχείρημα της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα για το ποιο κόμμα τελικά είναι αυτό που μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό και να αφομοιώνει τάσεις της εποχής. Η στόχευση, άλλωστε, του Μαξίμου έως τις ευρωεκλογές έχει γίνει σαφής, με την κατάληψη του πολιτικού Κέντρου να αποτελεί τον βασικό στόχο.

Σε ό, τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, καταψηφίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με το σκεπτικό ότι εμπορευματοποιείται η τεκνοποίηση. Είναι δεδομένες οι αντιδράσεις και η καταψήφιση από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης, που έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ το νομοσχέδιο υπερψηφίζουν ακόμη η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ