"Κόλλημα" από θεσμούς που δεν δέχονται το προσχέδιο του προϋπολογισμού-Φόβοι για νέα μέτρα

thesmoi kouarteto

Δεν αναγνωρίζουν οι θεσμοί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 που ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ μετά τη σημερινή συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου - Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών «συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Το πρώτο θέμα συζήτησης στη διαπραγμάτευση ήταν και θα συνεχίσει να είναι ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2016 και του 2017 από την αναθεώρηση προς τα κάτω του πλεονάσματος του 2015 (υπενθυμίζεται ότι η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησαν πριν από λίγο καιρό προς τα κάτω την πρόβλεψη, από το 0,7% στο 0,2%).

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Μάλιστα, υπήρξαν σαφείς αιχμές προς την πλευρά του Πάνου Καμμένου, με τον ανώτατο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ να λέει ότι «ενώ περιμέναμε φέτος εξοικονόμηση 400 εκατ., δεν πήραμε τίποτα».

Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με το ποια ποια θα είναι η θετική επίπτωση το 2017 της υπεραπόδοσης κάποιων φορολογικών εσόδων κατά τη διάρκεια του 2016. Με άλλα λόγια, συζητούν ποια από τα μέτρα αυτά είναι μόνιμου χαρακτήρα και ποιών η υπεραπόδοση ήταν συγκυριακή. Από αυτή τη συζήτηση αυτή θα εξαρτηθεί το αν θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην επαρκή χρηματοδότηση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε, ωστόσο, ότι εάν υπάρξει κάποιο κενό, υπάρχουν δύο μαξιλάρια. Το ένα είναι τα 140 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017 που εκτιμά η ελληνική πλευρά και το δεύτερο είναι τα 300 εκατ. που ήδη έχουν προϋπολογιστεί στον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα, ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του αφορολογήτου και ότι είναι αδύνατο να μην πιάσουν τον στόχο του 2016.

Σημειώνεται ότι πάντα το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο στις εκτιμήσεις του, καθώς και ότι υπάρχουν διαφορές στον υπολογισμό ΔΝΤ και ΕΕ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ