Ένα Λεύκωμα φαντασίας και μνήμης

Ένα Λεύκωμα φαντασίας και μνήμης

Ένα πρωτότυπο λεύκωμα που περικλείει κομμάτια της ελληνικής ναυτικής ιστορίας με την μορφή σκαριών, διαφόρων τύπων, έχει εκδώσει ο Υπονάυαρχος ε.α. του Λιμενικού Σώματος Γεώργιος Σπαρτιώτης στον οποίον ανήκει και η κατασκευή των σκαριών αυτών που αφού φωτογραφήθηκαν, περιελήφθηκαν στο εκδοθέν λεύκωμα.

Με πολύ φαντασία, τον θαυμασμό του για την ελληνική ναυτοσύνη τον μετέτρεψε ο Γεώργιος Σπαρτιώτης σε ένα πρωτότυπο χόμπυ. Σμίλευε επί χρόνια ξύλα που ξέβραζε η παραλία, ξύλα ποτισμένα με την αλμύρα της θάλασσας, θαλασσοδαρμένα και γι΄αυτό και αλίκτυπα, παραμορφωμένα από την επίμονη δύναμη των κυμάτων. Και με τα ταπεινά αυτά ξύλα κατάφερε, με απαράμιλλη τέχνη και τεχνική, να ζωντανέψει δίκροτα σκαριά, μπρίκια και γολέτες, γρεγάτες και σκούνες, πάρωνες, τριήρεις, μπρικοτίνια και καραβέλες, υπερωκεάνεια, φελούκες και ρυμουλκά και κάθε είδους πλεούμενο.

Όλες αυτές οι δημιουργίες καλλιτεχνικού μόχθου τόσων ετών, ένας φανταστικός στόλος μέσα από την εικόνα του οποίου ξεπηδάει η ιστορία της ναυτικής μας χώρας, φωτογραφήθηκαν και δημιούργησαν το λεύκωμα με τον τίτλο Καράβια από Αλίκτυπα Ξύλα. Ένα λεύκωμα που δημιουργήθηκε όχι μόνο για να απεικονίσει την δημιουργικότητα του καλλιτέχνη Υποναύαρχου, αλλά και να μας ταξιδέψει σε άλλες εποχές που σφράγισαν την ναυτοσύνη της φυλής και ανέδειξαν το Μέγα της Θαλάσσης Ελληνικόν Κράτος.

karavia apo aliktypa xyla

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ