Η νέα εποχή της Λυρικής στο Φάληρο ξεκινά με την Ηλέκτρα

Η νέα εποχή της Λυρικής στο Φάληρο ξεκινά με την Ηλέκτρα

Μια νέα περίοδο στη λειτουργία της σηματοδοτεί η μετάβαση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες της εγκαταστάσεις, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η μετακόμιση θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Δεκαέξι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιώργος Κουμεντάκης έδωσε, χθες, την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής.

Στο πλαίσιό της ανακοίνωσε το πρόγραμμα της δοκιμαστικής λειτουργίας της Κεντρικής και Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (Μάρτιος - Ιούλιος 2017), τις δύο παραγωγές του Ηρωδείου («Μαντάμα Μπαττερφλάι», «Τροβατόρε»), ολόκληρη την επόμενη σεζόν 2017-18 της Εναλλακτικής Σκηνής, αλλά και την παραγωγή με την οποία θα γίνει η επίσημη έναρξη της ΕΛΣ στις νέες της εγκαταστάσεις, στις 15 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, μία από τις σημαντικότερες αλλά ταυτόχρονα και πιο απαιτητικές όπερες του 20ού αιώνα, με τη συμμετοχή της κορυφαίας Ελληνίδας μεσοφώνου Αγνής Μπάλτσα, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.

Οι συνεργασίες
Το αναλυτικό πρόγραμμα της σεζόν 2017-18 της Κεντρικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Εντούτοις ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ έδωσε μια πρώτη γεύση: η Λυρική, τη σεζόν 2017-18, θα συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με «δύο σπουδαίους Ελληνες διεθνώς αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του θεάτρου, τον Θόδωρο Τερζόπουλο, ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την ΕΛΣ, και τον Γιάννη Χουβαρδά».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το ανσάμπλ των πρωταγωνιστών θα συμπληρωθεί με τους διεθνώς αναγνωρισμένους Ελληνες τραγουδιστές Μ. Παπαθανασίου, Χρ. Πουλίτση, Δ.Τηλιακό και Τ. Χριστογιαννόπουλο.

Επίσης, δεν έκρυψε τη? «μεγάλη μου χαρά που θα ξαναβρεθούμε μετά από χρόνια με τον, συνοδοιπόρο των νεανικών μου χρόνων, Δημήτρη Παπαϊωάννου, εδώ στη Λυρική».

Ο Γ. Κουμεντάκης τόνισε ακόμη, ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τον διορισμό του οικονομικού και διοικητικού διευθυντή, ενώ παράλληλα προχωρούν οι εργασίες για τη σύνταξη του νέου οργανογράμματος της ΕΛΣ, το οποίο ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα των λυρικών θεάτρων, αλλά την ίδια στιγμή διασφαλίζει τα εργασιακά δεδομένα και όλες τις θέσεις εργασίας της ΕΛΣ.

baltsa

Η φιλοσοφία του αναφορικά με την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της ΕΛΣ, τα επόμενα τρία χρόνια, ήταν το θέμα στο οποίο εστίασε. Σημείωσε ότι θα καλυφθούν τα κενά του ρεπερτορίου της όπερας με έργα τού, μεταξύ άλλων, 20ού αιώνα, μπαρόκ, κλασικισμού, γερμανικού, ρώσικου και γαλλικού ρεπερτόριο, θα τονωθεί η ελληνική δημιουργία με αναθέσεις νέων έργων, θα υπάρχει αξιοποίηση των εγχώριων υγιών καλλιτεχνιών δυνάμεων, θα αναπτυχθεί ουσιαστικά η σχέση της ΕΛΣ με την κοινωνία.

Από τον Μάρτιο του 2017 που ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία, έως και τον Ιούλιο του 2018 θα πραγματοποιηθούν πάνω από 300 εκδηλώσεις στην Εναλλακτική Σκηνή, όπως σημείωσε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της, Αλέξανδρος Ευκλείδης (με αναπληρώτρια διευθύντρια τη Στέλλα Αγγελέτου).
Αφού παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα της Εναλλακτικής ανέφερε ότι «το πρόγραμμα είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε, εδώ και δύο χρόνια, για τη δημιουργία από το μηδέν της Εναλλακτικής Σκηνής. Γεννιέται σε μια δύσκολη συγκυρία και καλείται να υποστηρίξει έναν απαιτητικό προγραμματισμό με λίγα μέσα και περιορισμένο προϋπολογισμό (περίπου 750.000 ευρώ)», κατέληξε.

Εμπόδια

koumedakis

Εντυπωσιακό το πρόγραμμα, ουσιαστικό και καινοτόμο το σκεπτικό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Τι γίνεται όμως με τα οικονομικά; Τα 12.500.000 ευρώ της τακτικής επιχορήγησης καλύπτουν πάγια έξοδα του οργανισμού (π.χ. μισθοδοσία). Η Λυρική «δηλώνει αδυναμία» να καλύψει τα 4.660.000,00 που αποτελούν το λειτουργικό κόστος που καλείται να καταβάλλει ετησίως στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. Προκειμένου να βρεθεί λύση γίνονται συζητήσεις με τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών. Παράλληλα, στις 31 Ιανουαρίου 2017 οι υποχρεώσεις της ΕΛΣ προς προμηθευτές, προσωπικό, καλλιτέχνες, εκμισθωτές κτιρίων, Εφορία, ασφαλιστικούς οργανισμούς και λοιπούς πιστωτές ανέρχονταν στο συνολικό ποσό των 3.115.287 ευρώ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ