Παναγιώτης Καλογερόπουλος: Ο μετρ των θεατρικών αυτοσχεδιασμών μιλάει για όλα

Παναγιώτης Καλογερόπουλος: Ο μετρ των θεατρικών αυτοσχεδιασμών μιλάει για όλα

Ο Παναγιώτης Καλογερόπουλος είναι νέος, με όρεξη για δουλειά κι ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα. Μιλάει αποκλειστικά στο ysterografonews.gr για το ''Θάρρος ή Αλήθεια'' μία αυτοσχεδιαστική παράσταση που τα έχει όλα. 

1. Τι είναι το θάρρος ή αλήθεια;

Το «Θάρρος ή Αλήθεια» είναι μια μοναδική αυτοσχεδιαστική παράσταση όπου όλα δημιουργούνται εκείνη την στιγμή και δεν υπάρχει τίποτα προσχεδιασμένο ή κάποιο σενάριο. Όπως πάντα όλα ξεκινούν από το κοινό, καθώς μας δίνει μια αρχική έμπνευση, με βάση αυτήν κάνουμε έναν μονόλογο και μετά με βάση τον μονόλογο δημιουργούμε διάφορες σκηνές. Είναι μια πάρα πολύ διασκεδαστική μορφή αυτοσχεδιαστικού θεάτρου και ελπίζουμε ότι όπως και στις δυο πρώτες παραστάσεις μας έτσι και στις τρεις τελευταίες θα έρθετε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί!.

2. Πόσο κοντά στην κλασική φόρμα θεάτρου είναι οι θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί;

Λόγω του ότι δεν υπάρχει σενάριο, δεν υπάρχουν σκηνικά και κουστούμια και όλα δημιουργούνται στην στιγμή από εμπνεύσεις του κοινού αλλά και από την φαντασία και τα σώματα των αυτοσχεδιαστών-ηθοποιών, ναι, κάποιος μπορεί να πει ότι δεν ακολουθούμε την κλασική φόρμα. Όμως παραμένει μια θεατρική παράσταση πάνω από όλα, απλώς το «εργαλείο» μας για την παράσταση δεν είναι το κείμενο αλλά ο αυτοσχεδιασμός. Γενικότερα ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με αυτού του είδους τις προσπάθειες που ενώ μπορεί να είναι εξαιρετικές και ενδιαφέρουσες, τις απορρίπτει διότι δεν ακουμπούν σε πράγματα με τα οποία έχει συνηθίσει. Αν και ο θεατρικός αυτοσχεδιασμός στο παραστασιακό του κομμάτι είναι κάτι καινούριο για την Ελλάδα, όσο περνάει ο καιρός θα αλλάζει αυτό

3. Πως ξεκίνησες;

Από όταν ήμουν μικρός ασχολήθηκα με θεατρικές παραστάσεις και μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα του να μπορώ να φτιάξω χαρακτήρες και κόσμους ολόκληρους από το μηδέν. Μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις αλλά και από δικές μου ερασιτεχνικές και επαγγελματικές προσπάθειες προσπαθούσα να το εξελίξω περισσότερο όλο αυτό. Πριν από 5 περίπου χρόνια ξεκίνησε μια πιο οργανωμένη προσέγγιση στο θέμα κυρίως μέσα και από την Improvibe, την μόνη σχολή αυτοσχεδιασμού αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, στην οποία ήμουν μαθητής, δάσκαλος αλλά και συνεργάτης. Από τότε γίνονται όλο και περισσότερες παραστάσεις ενώ γενικότερα το επίπεδο του αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα αρχίζει σιγά σιγά και ανεβαίνει.

4. Μίλησέ μας για το διήμερο σεμινάριο που θα κάνεις 1 και 2 Απριλίου στο Τσάι στη Σαχάρα

Σε αυτό το σεμινάριο θα ασχοληθούμε με τα βασικά του θεατρικού αυτοσχεδιασμού και του improv comedy. Θα δούμε βασικά εργαλεία και τεχνικές του πώς να είσαι πιο αυθόρμητος, πώς να δημιουργείς χαρακτήρες και σκηνές από το μηδέν, πώς να ακούς και να στηρίζεις τον συμπαίχτη σου και άλλα. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να δώσει μια μικρή γεύση στους συμμετέχοντες του πως δημιουργούνται οι παραστάσεις μας, ενώ μετά το πέρας του σεμιναρίου θα πραγματοποιήσουμε όλοι μαζί παράσταση για να βάλουμε τις γνώσεις μας στην πράξη!

5. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σου;

Αυτήν την περίοδο αρχίζουμε και προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για την επόμενη χρονιά για κάποιες παραστάσεις που θα ανεβάσουμε από την επόμενη σεζόν. Το πιο ωραίο είναι ότι θα συνεργαστώ με εξαιρετικούς ηθοποιούς και συναδέλφους και αυτό με κάνει να ανυπομονώ ακόμα περισσότερο για την νέα χρονιά (δεν θα πω λεπτομέρειες ακόμα για να μην χαλάσω την έκπληξη)!

6. Ο κόσμος συμμετέχει σε σκηνές στην παράσταση σας;

 Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που θεατές έχουν ανέβει στην σκηνή και παίξει μαζί μας. Μου έρχεται στο μυαλό μια σκηνή στην οποία καταλήξαμε να έχουμε 15 άτομα από το κοινό μαζί μας και να χορεύουμε όλοι μαζί τσάμικο. Είναι κάτι που συμβαίνει εκείνη την στιγμή, κάτι το αυθόρμητο ενώ γενικότερα το «Θάρρος ή Αλήθεια» είναι μια παράσταση στην οποία τα πάντα μπορούν να συμβούν. Και αυτό ακριβώς είναι που απολαμβάνει ο κόσμος μαζί μας!

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ