«Πόθοι» στο Εθνικό μετά από 80 χρόνια

«Πόθοι» στο Εθνικό μετά από 80 χρόνια

Στο Εθνικό Θέατρο επιστρέφει στις 19 Ιανουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή του, έπειτα από 80 χρόνια απουσίας, το εμβληματικό έργο του Ευγένιου Ο' Νιλ «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα και μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.

Κορυφαίο δείγμα του αμερικανικού ρεαλισμού, εμπνευσμένο από τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ και την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιππόλυτος», στην οποία η Φαίδρα ερωτεύεται τον γιο του συζύγου της Θησέα, το έργο του 1924 καταδεικνύει την ψυχοπαθολογία του αμερικανικού ονείρου ερευνώντας συναισθηματικά και οικογενειακά αδιέξοδα σε συνάρτηση με την ανάγκη για ιδιοκτησία και εξουσία.

Στο αγρόκτημα του Εφραίμ Κάμποτ, μετανάστη από την Ιρλανδία που έχει στήσει τη ζωή του στη Νέα Αγγλία των Ηνωμένων Πολιτειών, ζουν οι τρεις γιοι του, Πίτερ και Σιμεόν από τον πρώτο, καθώς και Ιμπεν από τον δεύτερο. Η σκληρή δουλειά και καταπίεση από τον δεσποτικό πατέρα ωθούν τους δύο μεγαλύτερους γιους, κατά την τρίμηνη απουσία του, να μεταναστεύσουν στην Καλιφόρνια, τότε «Γη της Επαγγελίας», ενώ στο αγρόκτημα παραμένει ο τρίτος γιος που ερωτεύεται τη νέα όμορφη σύζυγο του πατέρα. Η συγκυρία οδηγεί στη δημιουργία ενός παράδοξου ερωτικού τριγώνου μέσα από το οποίο ο Ο' Νιλ αποτυπώνει τις υπαρξιακές του ανησυχίες και τις πολιτικές του αναζητήσεις. Οι απλοί αγρότες μετατρέπονται σε σύμβολα του σύγχρονου κόσμου, οι οποίοι, όπως και οι ήρωες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας, συνομιλούν διαρκώς με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Πρώτη φορά
Είναι η πρώτη φορά που ο Αντώνης Αντύπας στην πολύχρονη πορεία του συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο, ενώ η μετάφραση του έργου είναι του Γιώργου Δεπάστα και τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Πάτσα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 1937 το «Πόθοι κάτω από τις λεύκες» είχε σκηνοθετήσει για το Εθνικό Θέατρο ο Δημήτρης Ροντήρης σε μετάφραση της Κατίνας Παξινού, με την ίδια στον ρόλο της νεαρής συζύγου Αμπι.

Στη φετινή παράσταση της Κεντρικής Σκηνής παίζουν οι Νίκος Γιαλελής, Γιώργος Κέντρος, Μαρία Κίτσου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Γιώργος Χριστοδούλου, Σταύρος Μερμήγκης, Γιώργος Ζυγούρης, Ανδρέας Παπανικόλας, Μαργαρίτα Ανθίδου, Γιώργος Βερτσώνης, Ιουλιέτα Θύμη, Χριστίνα Ντέμου, Μάρθα Λαμπίρη-Φεντόρουφ, Αλκης Μαγγόνας, Μάγδα Λέκκα, Δημήτρης Τσεσμελής και Ανθή Χαιροπούλου. Μουσικός επί σκηνής, Κώστας Λώλος. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 19 Ιανουαρίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ