Τηλεσκόπιο Hubble: Ανακαλύφθηκε νέο αστρικό «μελίσσι» στο κέντρο του γαλαξία - Συγκλονιστικές εικόνες από το διάστημα

Τηλεσκόπιο Hubble: Ανακαλύφθηκε νέο αστρικό «μελίσσι» στο κέντρο του γαλαξία - Συγκλονιστικές εικόνες από το διάστημα

Αν και πλέον το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει αντικατασταθεί από το τηλεσκόπιο James Webb, φαίνεται ότι εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αστρονομικά εργαλεία, ενώ εξειδικεύεται σε έναν τομέα που το James Webb μάλλον… υστερεί.

Το Hubble έχει την δυνατότητα να εντοπίζει και να καταγράφει λεπτομερείς εικόνες από σφαιρωτά σμήνη στο γαλαξία.

Το σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του. Στον γαλαξία έχουν εντοπιστεί περί τα 160 σφαιρικά σμήνη στον γαλαξία και πιστεύεται ότι υπάρχουν μερικές δεκάδες ακόμη που περιμένουν τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν.

Απέχει 6.500 έτη φωτό από το κέντρο του γαλαξία μας

Κατά μέσο όρο ένα σφαιρικό σμήνος περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ως περίπου ένα εκατ. άστρα. Οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας διαθέτουν συνήθως μερικές εκατοντάδες σφαιρική σμήνη ενώ οι ελλειπτικοί γαλαξίες μερικές χιλιάδες.

Η πυκνότητα της ύλης και η έντονη κοσμική δραστηριότητα στο κέντρο του γαλαξία μας εμποδίζει τις παρατηρήσεις ακόμη και των διαστημικών τηλεσκοπίων. Όμως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μετά την τελευταία αναβάθμιση διαθέτει εξοπλισμό που του επιτρέπει να εισβάλει στην καρδιά του γαλαξία μας και να εντοπίζει σφαιρωτά σμήνη. Το Hubble εντόπισε το σφαιρωτό σμήνος NGC 6652 που στον αστερισμό του Τοξότη περίπου από 30.000 έτη φωτός από τη Γη και περίπου 6.500 έτη φωτός από το κέντρο του γαλαξία μας.

Ο πυρήνας του σμήνους φωτίζεται από το απαλό μπλε φως αμέτρητων άστρων αλλά και από το έντονο φως ορισμένων πολύ φωτεινών άστρων που βρίσκονται διάσπαρτα στο σμήνος. Κάθε νέα ανακάλυψη και παρατήρηση σε σφαιρωτά σμήνη αυξάνει τις γνώσεις των επιστημόνων τόσο για αυτά όσο και για την ύπαρξη των άστρων γενικότερα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ