Εγωιστής ή ναρκισσιστής; 4 Τρόποι να τους διακρίνουμε

borderline or narcissist 620x270

Αρκετοί ειδικοί ψυχικής υγείας θεωρούν τον ναρκισσισμό ως χρόνια ψυχοπαθολογία. Ενώ από τη μια οι ναρκισσιστές είναι σίγουρα εγωιστές, οι εγωιστές είναι κατά βάθος ναρκισσιστές; Όχι απαραίτητα.

Παρακάτω ακολουθούν 4 τρόποι για να διακρίνουμε τους ναρκισσιστές από τους εγωιστές:

Το «Εγώ» μου

Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που οι γονείς τους τα έχουν καλομάθει και θεωρούν ότι είναι «όλος τους ο κόσμος», αφήνονται χωρίς πειθαρχία και συχνά γίνονται ναρκισσιστές.

Για παράδειγμα τα μοναχοπαίδια συχνά λαμβάνουν πολύ προσοχή και αρκετές φορές υπερβολική φροντίδα. Συχνά μπορεί να φαίνονται περισσότερο εγωιστές επειδή δεν γνωρίζουν τι θα πει να μοιράζεσαι ή να είσαι άδικος, πράγμα το οποίο γνωρίζουν όσα παιδιά έχουν αδέρφια. Χωρίς να εμποδίζονται από ανάγκες άλλων αδερφών, ο εγκέφαλος τους συνδέεται απευθείας με την κάλυψη των δικών τους αναγκών και επιθυμιών. Το κατά πόσο οι γονείς τους τα κακομαθαίνουν επηρεάζει το κατά πόσον γίνονται στη συνέχεια εγωιστές.

Δυνατότητα να μπεις στη θέση του άλλου

Ένας εγωιστής μπορεί να μπει στη θέση του άλλου. Ο ναρκισσιστής θα προσποιηθεί ότι μπαίνει στη θέση του άλλου αλλά στην πραγματικότητα βλέπει τους άλλους σαν πιόνια που ενισχύουν ή απορρίπτουν την εγωκεντρική του εικόνα. Ο ναρκισσιστής στην πραγματικότητα αποτυγχάνει να αλλάξει τρόπο σκέψης ή δυσκολεύεται υπερβολικά να δει τα πράγματα με άλλο μάτι.

Αίσθηση μεγαλείου

Οι εγωιστές αναζητούν απεγνωσμένα την προσοχή των άλλων και πάντα θα βρουν τρόπο να μιλήσουν για τον εαυτό τους, ειδικά όταν αρχίσουν να νιώθουν παραμελημένοι ή ασήμαντοι. Από τη μια μπορεί να μιλάνε υπερβολικά για τον εαυτό τους, αλλά από την άλλη ακούν και αυτό που θα πουν οι άλλοι.

Η λεπτή γραμμή ανάμεσα στον εγωιστή και το ναρκισσιστή είναι ότι ο ναρκισσιστής δεν ψάχνει μόνο να τραβήξει την προσοχή αλλά δεν ακούει αυτό που θα πουν ή άλλοι ή θα ακούσει μόνο για να φέρει την κουβέντα πάλι στον εαυτό του και τα επιτεύγματα του. Χαρακτηριστικά ενώ ένας εγωιστής θα έλεγε: «Παρατηρήστε με!» ένας ναρκισσιστής θα έλεγε: «Παρατηρήστε πόσο ξεχωριστός και υπέροχος είμαι- ενώ εσείς δεν είστε!»

Μη τήρηση κανόνων

Οι εγωιστές έχουν ξεκάθαρες ηθικές αξίες διότι λαμβάνουν υπόψη τους αυτόν που έχουν απέναντι τους. Μπορούν εύκολα να μπουν στη θέση του άλλου. Οι ναρκισσιστές από την άλλη νιώθουν μοναδικοί, δεν υπάρχουν κανόνες για αυτούς. Συχνά μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν πειράζει παραβλεφθούν κάποιοι κανόνες κατηγορώντας τους άλλους για τις πράξεις τους. Για παράδειγμα ενώ μπορούν να αιτιολογήσουν γιατί είναι εντάξει να απατήσει κανείς το σύντροφο του, αφού τον απατήσουν θα κατηγορήσουν το σύντροφο τους για αυτή την κατάληξη.

Πόσο συχνά παραδείγματα πέρασαν από το μυαλό σας διαβάζοντας αυτό το κείμενο;

Εάν νιώθετε ότι έχετε γίνει αρκετά εγωιστές, ίσως αρκετά γεγονότα από την παιδική σας ηλικία σας οδήγησαν σε αυτό. Η αλλαγή αυτής της κατάστασης απαιτεί να το θέλουμε πραγματικά. Είναι σημαντικό να αρχίσουμε σκεφτόμαστε από πότε ξεκινήσαμε να γινόμαστε εγωιστές. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε ποιες συνήθειες και ποια γεγονότα μας οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά, ώστε να δούμε τι λειτουργεί για εμάς και τι όχι για να το αλλάξουμε.

Πηγή: psychopedia.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ