Η κοινωνική ισότητα συνεπάγεται καλύτερη υγεία του πληθυσμού

isotita ugeia

Λιγότερες κοινωνικές ανισότητες ίσον καλύτερη υγεία του πληθυσμού, τονίζει ο κοινωνικός επιδημιολόγος-στατιστικολόγος Γιώργος Πλουμπίδης, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (UCL).

Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, πέρα από ηθικό ζήτημα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βελτιώσουμε την υγεία του γενικού πληθυσμού, δηλώνει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κοινωνικός επιδημιολόγος Δρ Γιώργος Πλουμπίδης, αναπληρωτής καθηγητής Υγείας του Πληθυσμού και Στατιστικής στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του UCL, καθώς και επικεφαλής στατιστικολόγος στο Centre for Longitudinal Studies του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του ίδιου πανεπιστημίου.

Εκτιμά πάντως ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν φαίνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να έχει στην υγεία των Ελλήνων πολύ σοβαρές επιπτώσεις, ενώ επισημαίνει την έλλειψη, δυστυχώς, στη χώρα μας σχετικών διαχρονικών στατιστικών στοιχείων για τον ελληνικό πληθυσμό. Αναφέρει επίσης ότι οι νεότερες γενεές, αν και αναμένεται να ζήσουν περισσότερα χρόνια, θα έχουν κατά μέσο όρο χειρότερη υγεία απ' ό,τι οι παλαιότερες.

Ο Γ. Πλουμπίδης ερευνά διεπιστημονικά τις κοινωνικο-οικονομικές, δημογραφικές και διαρθρωτικές παραμέτρους που καθορίζουν την υγεία ενός πληθυσμού διαχρονικά. Είναι ειδικός στην ανάπτυξη αξιόπιστων στατιστικών τεχνικών για την μέτρηση της υγείας μιας κοινωνίας, έχοντας 61 σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχοντας έως τώρα προσελκύσει περίπου 20 εκατ. λίρες για χρηματοδότηση της έρευνάς του.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου πήρε το διδακτορικό του (με διάκριση) το 2004 στην εφαρμοσμένη στατιστική/ψυχομετρική. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ έως το 2007 και στη συνέχεια δίδαξε κοινωνική επιδημιολογία στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, προτού μεταπηδήσει στο UCL.

Έρευνα του Γ. Πλουμπίδη, η οποία δημοσιεύθηκε φέτος στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας American Journal of Public Health, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει ότι ο γάμος κάνει περισσότερο καλό στους άνδρες παρά στις γυναίκες και, από την άλλη, ότι όσοι δεν παντρεύτηκαν ποτέ, έχουν την χειρότερη υγεία απ' όλους.

Πηγή: onmed.gr

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ