Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα προστασίας για την μνήμη

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι το μυστικό για την μακροζωία και έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και την κατάθλιψη. Μια νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα όφελος της μεσογειακής διατροφής, την προστασία από την απώλεια μνήμης.

Η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από φυτικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τις ελιές, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα ψάρια και τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Περιλαμβάνει επίσης μια μικρή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως επεξεργασμένους υδατάνθρακες, γλυκά, σοκολάτα και κόκκινο κρέας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά , παρακολούθησαν 27.860 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, σε 40 χώρες, για περίπου πέντε χρόνια. Όλοι συμμετέχοντες είχαν διαβήτη ή ιστορικό καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή περιφερικής αρτηριακής νόσου, μια πάθηση στην οποία συσσωρεύονται λιπώδεις πλάκες στις αρτηρίες και περιορίζεται η παροχή αίματος προς τους μύες των ποδιών. Στην αρχή της μελέτης οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης και γνωστικών δεξιοτήτων, τα οποία επανέλαβαν δύο χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης και στο τέλος της.

Από τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology, φάνηκε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή είχαν κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση στην μνήμη και τις γνωστικές τους ικανότητες.

Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η σωματική δραστηριότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το ιατρικό ιστορικό καρκίνου.

«Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής πιθανότατα να πρέπει να ξεκινάει από νωρίς στη ζωή, και μια υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε άλλες υγιεινές συμπεριφορές», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Άντριου Σμιθ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ