Κοριοί: Πώς μπορώ να καταλάβω αν με έχουν τσιμπήσει - Ποιοι οι τρόποι εξόντωσής τους

Κοριοί: Πώς μπορώ να καταλάβω αν με έχουν τσιμπήσει - Ποιοι οι τρόποι εξόντωσής τους

Οι κοριοί, οι οποίοι έχουν κατακλύσει τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία, έφτασαν τώρα και στην Αττική, καθώς χθες, Τετάρτη 18/10, έγινε γνωστό πως έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου της Αττικής, λόγω της εμφάνισής τους.

Στην αποκάλυψη ότι το πρόβλημα των κοριών έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, προχώρησε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε ξενοδοχείο αναγκάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα για να προχωρήσει σε απεντόμωση.

«Δυστυχώς έχουμε εμφάνιση κοριών. Όχι από αυτούς που μας ακούνε, από αυτούς που μας τσιμπούνε», είπε ο Γιώργος Χότζογλου, μιλώντας στο Open.

«Ξενοδοχείο στο παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα για να προχωρήσει σε απεντόμωση. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό αποτελεσματικό, αλλά μεταξύ άλλων προβλημάτων έχει υπάρξει και αυτό. Είναι φανερό ότι κάποιοι επισκέπτες μας κυρίως από τη Γαλλία μεταφέραν τα έντομα και δυστυχώς κολλήσανε και στο ξενοδοχείο», σημείωσε ο κ. Χότζογλου.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα στρώματα στα ξενοδοχεία. Στον στρατό τα καίγαμε, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ένα ξενοδοχείο με τέτοιο πρόβλημα. Έχουν εισχωρήσει στα στρώματα και είναι κόστος να αλλάξεις στρώμα σε ένα δωμάτιο».

Όπως επισήμανε ο Γιώργος Χότζογλου, «τα μεγάλα ξενοδοχεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντικαθιστούν τα στρώματά τους. Μέχρι στιγμής, είναι ένα ξενοδοχείο που έχει πρόβλημα».

Γιατί υπάρχει η κρίση των κοριών

Σύμφωνα με όσα είπε στο Wired ο Jean-Michel Bérenger, εντομολόγος που ίδρυσε το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη και την Καταπολέμηση των Κοριών το 2018, η ζέστη επιταχύνει τον κύκλο ζωής ενός κοριού.

Δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι ιδιαίτερα ζεστοί, είναι εύλογο να υπάρξει επιδείνωση του προβλήματος.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τους κοριούς

Πρόκειται για ένα είδος εντόμων που τρέφονται με αίμα ανθρώπων και ζώων και ζουν από 10 μήνες έως 1 χρόνο.

Η καθαριότητα δεν είναι κάτι που απασχολεί τους κοριούς. Συνηθέστερα, εμφανίζονται στο χώρο μας από άλλο μέρος που έχουν μολύνει.

Συνήθως μας δαγκώνουν όταν κοιμόμαστε, καθώς δρουν μόνο τη νύχτα. Χρειάζονται από 3 έως 10 λεπτά για να χορτάσουν και μετά απομακρύνονται, ενώ μπορούν να ζήσουν αρκετούς μήνες χωρίς σίτιση.

Το μέγεθος των ενηλίκων είναι αυτό ενός σπόρου μήλου (5-7 χιλιοστά). Οι θηλυκοί μπορούν να γεννήσουν εκατοντάδες αβγά, στο μέγεθος κόκκου σκόνης το καθένα.

Δεν κάνουν φωλιές, όπως τα μυρμήγκια ή οι μέλισσες. Τείνουν ωστόσο, να ζουν σε ομάδες, στις κρυψώνες τους.

Κινούνται γρήγορα σε δάπεδα, τοίχους και οροφές και τα αγαπημένα τους μέρη είναι τα σκοτεινά, κρυφά σημεία.

Πώς μπορώ να απομακρύνω τους κοριούς

Οι λύσεις που προτείνει ο οργανισμός WebMD - που δημοσιεύει υλικό σχετικό με θέματα υγείας – σχετικά με την αντιμετώπιση των κοριών είναι οι εξής:

• Πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα, τις κουρτίνες και τα ρούχα μας με ζεστό νερό και ιδανικά τα στεγνώνουμε στο στεγνωτήριο για τουλάχιστον μισή ώρα, σε τουλάχιστον 50 βαθμούς.

• Αν έχει ήλιο, βάζουμε τα πάντα σε μια κλειστή τσάντα και την αφήνουμε στο αυτοκίνητο για να ‘ψηθεί’. Αν δεν έχει, βάζουμε την τσάντα στην κατάψυξη για 3 με 4 ημέρες.

• Χρησιμοποιούμε μια βούρτσα με ‘σκληρές’ τρίχες’ για να τρίψουμε τις ραφές του στρώματος και μετά περνάμε την επιφάνεια με ηλεκτρική σκούπα.

• Καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα το κρεβάτι μας και την περιοχή γύρω από αυτό, καθημερινά. Στη συνέχεια, βγάζουμε τη σακούλα, την τοποθετούμε σε μια πλαστική και την πετάμε στους κάδους που είναι στους δρόμους.

• Απομακρύνουμε τυχόν σκουπίδια από την κρεβατοκάμαρα και το κρεβάτι από τους τοίχους ή τα άλλα έπιπλα του δωματίου.

• Αν υπάρχουν ρωγμές στον τοίχο ή σε γυψοσανίδα ή φθορές σε ταπετσαρία, προχωράμε σε επιδιορθώσεις.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν σε έχουν τσιμπήσει κοριοί
Αν μας τσιμπήσει κοριός, ενδέχεται να περάσουν έως και 2 εβδομάδες πριν αναπτυχθούν τα σημάδια.

Κυρίως νιώθουμε νιώσουμε κνησμό και παρατηρούμε ότι έχουμε τρία δαγκώματα στη σειρά ή σε ζιγκ ζαγκ διάταξη.

Αν ξύσουμε το σημείο που έχει δαγκωθεί, μπορεί να προκύψει μόλυνση.

Τα τσιμπήματα δεν έχουν κόκκινη κηλίδα στο κέντρο, όπως τα δαγκώματα ψύλλων.

Μπορεί να οδηγήσουν σε αϋπνία, άγχος και δερματικά προβλήματα λόγω κνησμού.

Βρετανός μικροβιολόγος εξήγησε ότι η ύπαρξη κοριών μπορεί να γίνει αντιληπτή και από το άρωμα της μούχλας που υπάρχει στην κρεβατοκάμαρα μας, χωρίς να υπάρχει λόγος εμφάνισης της.

«Όταν οι κοριοί αισθάνονται ότι απειλούνται, εκπέμπουν τις λεγόμενες ‘φερομόνες συναγερμού’ που έχουν μια αμυδρή μυρωδιά σμέουρων ή αμυγδάλων. Σε σοβαρές περιπτώσεις κοριών, αυτή η μυρωδιά ανακατευόμαστε με τη μυρωδιά των νεκρών κοριών και τα περιβλήματα των κυττάρων που δημιουργούν ένα άρωμα σκουριάς».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ