Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για το εμβόλιο - Σε έξαρση τα κρούσματα και οι εισαγωγές

Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα για το εμβόλιο - Σε έξαρση τα κρούσματα και οι εισαγωγές

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ενώ αυτή την περίοδο, σύμφωνα μα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι σε έξαρση τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Οι πολίτες να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για την αναμνηστική δόση, με το νέο επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο κατά της covid-19.

Μάλιστα, σήμερα (16/10) αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Υγείας αλλά και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οπότε και θα δοθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση δεν αναμένεται να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, παρότι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα απευθύνουν συστάσεις εμβολιασμού ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που είχαν κληθεί και πέρυσι να εμβολιαστούν.

Κορονοϊός: Οι ανακοινώσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη και της Μαρίας Θεοδωρίδου

Την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού από σήμερα, Δευτέρα, σε 352 εμβολιαστικά κέντρα ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Όπως εξήγησε ο εμβολιασμός που ξεκινά από σήμερα αφορά όσους είναι 12 ετών και άνω. Σύμφωνα με την κυρία Αγαπηδάκη η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα.

Ειδικά, δε, για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών διευκρινίστηκε ότι οι γονείς μπορούν από σήμερα να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, με τη διαδικασία να ξεκινά γι αυτή την κατηγορία στις 23 Οκτωβρίου. Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνεται με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η μακρόχρονη προστασία από σοβαρή νόσηση επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό σώθηκαν περίπου 20 εκατ. ζωές τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του

Όπως σημείωσε σε αυτή τη φάση βλεπουμε να αυξάνεται ο αριθμός τόσο των κρουσμάτων όσο και νοσηλειών σε ΜΕΘ και θανάτων. «Ναι μεν δεν έχουμε μεγάλο αριθμό αλλά και ο σημερινός αριθμός είναι σημαντικός και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής» επισήμανε η κυρία Θεδωρίδου η οποία εκτίμησε ότι «ο λόγος για την σημερινή επιδημιολογική εικόνα είναι η φθίνουσα ανοσία».

Επικαλούμενη τα στοιχεία για τη γονιδιωματική επιτήρηση παγκοσμίως, η κυρία Θεοδωρίδου είπε πως «φαίνεται ότι ο αρχικός ιός όσο και οι επόμενες μεταλλάξεις δεν ανιχνεύονται στην κοινότητα» ενώ «σήμερα επικρατεί η παραλλαγή ΧΒΒ.1».

Ειδικά για τη χώρα μας σημείωσε ότι «το 45% των μολύνσεων από τον Σεπτέμβριο ανήκει στην ΧΒΒ.1.5, την παραλλαγή με τη μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή».

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Συγκεκριμένα οι ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει για λόγους προστασίας να εμβολιαστούν είναι:

  • Τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,
  • Άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού,
  • Διαμένοντες και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων,
  • Επαγγελματίες υγείας,
  • Διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα,
  • Φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Τα ραντεβού

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι πολίτες θα ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία που ήδη γνωρίζουν από τα προηγούμενα έτη εν μέσω πανδημίας. Θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να προγραμματίζουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας το ραντεβού τους και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας προκειμένου να εμβολιαστούν.

Να σημειωθεί ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν λάβει έγκριση είναι αυτά των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Ήδη η Ελλάδα έχει παραλάβει περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer και όπως έχει γίνει γνωστό τα νέα εμβόλια καλύπτουν την υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 (Κράκεν), η οποία είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη στην Ελλάδα.

Ποια εμβόλια κατά του κορνοϊού διατίθενται

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής φαρμακολογίας, Χρ. Σαρδέλη στον ΣΚΑΪ, στην Ελλάδα διατίθενται τρία διαφορετικά εμβόλια κατά του κορvνοϊού, δύο του τύπου MRNA και ένα κλασσικό πρωτεϊνικό της Novavax που έλαβε πρόσφατα άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ.

Και τα τρία κυκλοφορούν με την ένδειξη «άδειας χρήσης επείγουσας ανάγκης» .

Σύμφωνα με την καθηγήτρια κα Σαρδέλη, αυτά τα εμβόλια με βάση τις οδηγίες της ΕΕ συνιστώνται –δεν είναι υποχρεωτικά– για άτομα άνω των 75 ετών, καρκινοπαθείς, ανοσοκατεσταλμένους, βαριά ασθενείς, εγκυμονούσες και επαγγελματίες υγείας.

Επίσης, μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα τόσο το αντιγριπικό όσο και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ