Ο καρκίνος χτυπάει τους 50άρηδες - Η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να βρει τα αίτια του φαινομένου

Ο καρκίνος χτυπάει τους 50άρηδες - Η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να βρει τα αίτια του φαινομένου

Πολλά ερωτήματα προκαλεί στους ειδικούς επιστήμονες το γεγονός ότι διαπιστώνεται αύξηση της εμφάνισης καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ντόρα Ψαλτοπούλου, αυτό παρατηρείται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οπότε και «υπήρξε σταδιακή αύξηση των νέων διαγνώσεων της τάξης του 80% στα άτομα κάτω των 50. Η θνησιμότητα σε αυτές τις νεαρές ηλικίες κάτω των 50 αυξήθηκε κατά 27%».

Η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί να απαντήσει πού οφείλεται αυτή η πρώιμη διάδοση της νόσου.

Σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο FM, η καθηγήτρια προσπάθησε να προσεγγίσει το θέμα στο μέτρο του εφικτού.

Ο τρόπος ζωής

«Γενικά οι καρκίνοι οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στον τρόπο ζωής μας και στο περιβάλλον. Αυτό όμως συμβαίνει όσο περισσότερο μεγαλώνουμε, γιατί ένας επιβαρυντικός παράγοντας χρειάζεται να δράσει πολλά χρόνια για να οδηγήσει έναν οργανισμό σε καρκίνο. Παράδειγμα, αν κάποιος καπνίζει, μπορεί να οδηγηθεί σε πολλά είδη καρκίνου. Επίσης αν είναι παχύσαρκος ή κάνει ανθυγιεινή διατροφή ή υπερκαταναλώνει αλκοόλ».

Στους νέους ανθρώπους, όμως, ο τρόπος ζωής ευθύνεται σε μικρότερο βαθμό. Πράγματι παραδέχεται η κυρία Ψαλτοπούλου έχουν βρεθεί πολλές μελέτες που διαπιστώνουν αύξηση περιστατικών καρκίνου σε μικρότερες ηλικίες και συγκεκριμένα αύξηση ορισμένων ειδών καρκίνου, ειδικά στο γαστρεντερικό.

Πού οφείλεται όμως αυτό; «Σε μικρότερο βαθμό οφείλεται στον τρόπο ζωής, γιατί στους νέους ανθρώπους δεν έχουν περάσει οι δεκαετίες που χρειάζονται για να γίνει μετάλλαξη. Μπορεί να οφείλεται και στις καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις που έχουμε πλέον, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει περίπτωση να οφείλεται και στη ρύπανση του περιβάλλοντος και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη ανάλυση που γίνεται αυτή τη στιγμή από την επιστημονική κοινότητα, για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεάζει την εμφάνιση καρκίνου, είτε μέσω της τροφικής αλυσίδας είτε της μόλυνσης της ατμόσφαιρας».

Σύμφωνα με την ίδια «είναι σημαντικό να “ακούμε” το σώμα μας. Δηλαδή σε περίπτωση που βλέπουμε κάποια συμπτωματολογία, την οποία δεν είχαμε πριν, θα πρέπει άμεσα να αποταθούμε στον προσωπικό μας γιατρό. Αν δούμε δηλαδή αιμορραγία από κάπου, αλλαγή ενός σπίλου, γαστρεντερικές διαταραχές, έναν πόνο που επιμένει, κάποιο ογκίδιο στο στήθος, πυρετό ή δέκατα που μένουν σταθερά, κάποιους πονοκεφάλους, απώλεια σωματικού βάρους που δεν εξηγείται».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ