Σπανάκι: Μία «υπερτροφή» που συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία -Ποιοι δεν πρέπει να το τρώνε

Σπανάκι: Μία «υπερτροφή» που συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία -Ποιοι δεν πρέπει να το τρώνε

Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, κατέχουν ξεχωριστή θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά, θεωρούνται από τα πιο ευεργετικά λαχανικά στον πλανήτη.

Όμως, όπως ισχύει για όλα τα τρόφιμα, η υπερβολική κατανάλωση σπανακιού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή. Υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν το σπανάκι, καθώς η κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε σπανάκι

  • Άτομα με πέτρες στα νεφρά
  • Άτομα με αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα
  • Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα

Άτομα με πέτρες στα νεφρά

Το σπανάκι περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο μπορεί να σχηματίσει πέτρες στα νεφρά σε άτομα με προδιάθεση. Αν έχετε ήδη ιστορικό εμφάνισης λίθων στα νεφρά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε μεγάλες ποσότητες από σπανάκι στη διατροφή σας.

Άτομα με αρθρίτιδα ή ουρική αρθρίτιδα

Το σπανάκι περιέχει πουρίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας σε άτομα που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση των αρθρώσεων, ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως τα αντιπηκτικά (πχ βαρφαρίνη και ασενοκουμαρόλη).
Το σπανάκι ανταγωνίζεται τη δράση των αντιπηκτικών, γι’ αυτό και όταν κάποιος έχει πάρει πολλά τέτοια φάρμακα του χορηγείται βιταμίνη Κ για να αποτραπεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.

Οι πιθανές παρενέργειες

Το σπανάκι είναι ένα θρεπτικό λαχανικό, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως:

  • Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών
  • Αλλεργία
  • Τοξική αντίδραση
  • Προβλήματα στο στομάχι

Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

Το σπανάκι περιέχει οξαλικό οξύ, μια φυσική ουσία που υπάρχει στα φυτά. Όταν η ποσότητα οξαλικού οξέος ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει άλλα μέταλλα. Το οξαλικό οξύ δεσμεύεται με τον ψευδάργυρο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, οδηγώντας σε έλλειψη αυτών των σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Αλλεργία

Το σπανάκι περιέχει επίσης ισταμίνη, μια χημική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα κύτταρα του σώματος και μπορεί να προκαλέσει ήπια αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα άτομα.

Τοξική αντίδραση

Η υπερβολική κατανάλωση αυτού του πράσινου λαχανικού για μακρύ χρονικό διάστημα μπορεί να έχει τοξική επίδραση στον οργανισμό.

Προβλήματα στο στομάχι

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, το υπερβολικό σπανάκι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κράμπες στο στομάχι.

Χρειάζεται μέτρο

Το σπανάκι θεωρείται “υπερτροφή” και συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη, στην απώλεια βάρους, στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Όμως, πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο, γιατί διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν εντάξετε το σπανάκι στη διατροφή σας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ