Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ η αλόη βέρα - Καρκινογόνες ουσίες στις φλούδες του φυτού; Τι λέει καθηγήτρια φαρμακολογίας

Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ η αλόη βέρα - Καρκινογόνες ουσίες στις φλούδες του φυτού; Τι λέει καθηγήτρια φαρμακολογίας

«Καμπανάκι κινδύνου» έχει σημάνει στην παγκόσμια κοινότητα η είδηση και η αλόη βέρα - μετά την ασπαρτάμη - ενδέχεται να ενταχθεί στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το πρόβλημα φαίνεται να συναντάται στη φλούδα του φυτού και τις ουσίες που περιέχει.

«Μόνο το ζελέ έχει τις φαρμακευτικές ιδιότητες»

«Το ζελέ έχει τις φαρμακευτικές ιδιότητες όπως καλλυντικές και επουλωτικές με αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Ο φλοιός του φυτού έχει, όμως, ανθρακινόντες που είναι ουσίες που περιλαμβάνονται στην ομάδα των πιθανά καρκινογόνων» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη.

Στο ερώτημα αν χρησιμοποιείται ο φλοιός από την αλόη βέρα για τα προϊόντα που παράγονται από αυτή, η κυρία Σαρδέλη απάντησε «μην είμαστε σίγουροι, γιατί μπορεί στην προσπάθεια να βγάλουμε περισσότερα προϊόντα να χρησιμοποιούμε μέρη του φυτού που είναι πιο τοξικά. Μπορεί κάποιοι να βράζουν τις φλούδες».

Σύμφωνα με την ίδια την αλόη βέρα «πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιεί στην ελάχιστη ποσότητα και μόνο εξωτερικά. Η πόσιμη αλόη είναι αυτή που θα μας δημιουργήσει πρόβλημα» συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «δεν χρειάζεται ανησυχία γιατί είναι δοσοεξαρτομένα όλα αυτά».

«Η φλούδα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται»

Η κυρία Σαρδέλη επέμεινε ότι «η φλούδα του φυτού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, να πολτοποιείται, να τη βράζουμε, να τη βάζουμε επάνω μας» συνιστώντας σε όσους έχουν επιβάρυνση γενετική για καρκίνο να μην χρησιμοποιούν πόσιμη αλόη ενώ αντίθετα, όπως είπε, η επάλοιψη δεν έχει πρόβλημα.

«Αυτά τα προϊόντα δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο με τα φάρμακα» επισήμανε η ειδική στη φαρμακολογία.

Γιατί είναι στη λίστα η αλόη βέρα

H αλόη βέρα προστέθηκε στην Ομάδα 2Β μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους, όπως μεταδίδει το BBC. Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωσαν πόσιμο νερό, όπου υπήρχε ένα εκχύλισμα των φύλλων της αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου. Το σημαντικότερο είναι ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες χημικές ουσίες της αλόης μετατρέπονται σε εκείνες που μπορεί να βλάψουν το DNA - και επομένως πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο - στο σύστημα τόσο των αρουραίων όσο και των ανθρώπων. Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις πιθανής καρκινογένεσης στα ζώα αλλά αποτελούν και έναν λόγο, που αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να συμβεί σε ανθρώπους.

Εκτός από τις φτέρες και τα κινεζικά λάχανα τουρσί, μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είδη στην Ομάδα 2Β περιλαμβάνουν αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη, μαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων – τα οποία εκπέμπονται από πολλές κοινές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων – και τη ναφθαλίνη – το κύριο συστατικό κατά του σκόρου.

Ο κατάλογος εμπλέκει επίσης μια σειρά άλλων φυτών, όπως το εκχύλισμα kava, που χρησιμοποιείται για αιώνες στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού ως τελετουργικό ποτό με μεθυστικές ιδιότητες, καθώς και εκχύλισμα Ginkgo biloba και μία σκόνη ρίζας, που πωλείται ως φυτικό φάρμακο.

Σημειώνεται πως οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δεν ποσοτικοποιούν τον κίνδυνο από οποιαδήποτε ουσία της Ομάδας 2Β, ούτε συνιστούν όρια για την έκθεση των ανθρώπων σε αυτές. Αντ’ αυτού, η κατηγορία δείχνει απλώς πόσο ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι έχουν κάποιες καρκινογόνες επιδράσεις.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ