Άλλος «κερνάει» και άλλος πληρώνει

Άλλος «κερνάει» και άλλος πληρώνει

Το τελευταίο διάστημα έχει αναθερμανθεί το θέμα με το έκτακτο επίδομα, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να δώσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρουσιάζοντάς το ξανά ως 13η σύνταξη.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές έχουν συμφωνήσει να διανεμηθεί μέρος της υπέρβασης στο πρωτογενές πλεόνασμα, μόνο για πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου, για οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και, τέλος, για τη δημιουργία ενός αποθέματος  προς διασφάλιση των μελλοντικών αγοραστών ομολόγων όταν θα βγει η Ελλάδα ξανά στις αγορές χωρίς Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα, πραγματικό μεν, αλλά εικονικό επί της ουσίας, πλεόνασμα, υπερφορολογώντας τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, κηρύσσοντας άτυπη στάση πληρωμών και μη καταβάλλοντας τις οφειλές της προς τρίτους. Αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο χρέος του κράτους προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες τα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Από το τέλος Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, η καθαρή αξία των ληξιπρόθεσμων έπρεπε να μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ για την καταβολή της δεύτερης υποδόσης, τα χρέη αυξήθηκαν από 4,934 δισ. τον περασμένο Απρίλιο σε 6,026 δισ. ευρώ, στο τέλος Αυγούστου.

Ποια είναι, όμως, η πραγματικότητα;

Το υπουργείο οικονομικών πρώτα εισπράττει από τους φορολογούμενους και εν συνεχεία, με κομματικό συμφέρον και μόνο, υπόσχεται ότι, λόγω της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής και του πλεονάσματος που δημιουργήθηκε, θα μοιράσει για δεύτερη φορά το πλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πού έγκειται η επιτυχία της κυβέρνησης;

Οι φόροι που δεν επιστρέφονται στις επιχειρήσεις, αλλά και η μη αποπληρωμή των προμηθευτών των νοσοκομείων και των ΔΕΚΟ, οδηγούν τις επιχειρήσεις μαθηματικά στη χρεοκοπία. Το κράτος από τη μία κατάσχει τους λογαριασμούς των κακοπληρωτών, δεσμεύει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αλλά, από την άλλη, το ίδιο δεν δείχνει την ίδια συνέπεια. Είναι δηλαδή, σαν κάποιος να σου παίρνει τα χρήματα από την τσέπη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη σου, και στη συνέχεια να σου λέει ότι θα κεράσει αυτός.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως μοναδικό στόχο το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτόν προσπαθεί να χτίσει μία εικονική επιτυχία πάνω σε ερείπια.

* του Μάνου Καμπανέλλη

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS