Ανασχηματισμός: Σανίδα σωτηρίας ή ναυάγιο;

Ανασχηματισμός: Σανίδα σωτηρίας ή ναυάγιο;

Προ των πυλών βρίσκεται ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το “ξεκαθάρισμα” με αλλαγές στην εσωτερική δομή του κόμματος “κόβοντας” βασικά του στελέχη, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Θοδωρής Δρίτσας, τους οποίους δεν πρότεινε για κανένα από τα σημαντικά κομματικά όργανα. Ο λόγος είναι ότι ο Πάνος Σκουρλέτης θεωρείται ότι βάζει εμπόδια στο να προχωρήσουν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις όπως η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ και ο Θοδωρής Δρίτσας είναι επιφανές μέλος της ομάδας των “53+”, το οποίο παρενέβαλε εμπόδια στην συμφωνία με την COSCO. Έτσι ο κ. Τσίπρας στέλνει κι ένα μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί τη δράση των “53”.

Ένα άλλο πρόσωπο που θα απασχολήσει την κοινή γνώμη αλλά “βασανίζει” τον πρωθυπουργό, είναι ο Νίκος Φίλης. Ο υπουργός Παιδείας έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλο πρόβλημα στον Αλέξη Τσίπρα διότι, εκτός της έλλειψης αποδοχής του από την κοινωνία -με τις αλλαγές που προορίζεται να κάνει στην παιδεία-, έχει ανοίξει και ένα μεγάλο μέτωπο με την εκκλησία. Ο υπουργός φαίνεται ανυποχώρητος στη θέση του στο μάθημα των Θρησκευτικών, δηλώνοντας μάλιστα, ότι δεν επιθυμεί καμία άλλη θέση στο κόμμα αλλά επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείο, ώστε να ολοκληρώσει το εν εξελίξει πρόγραμμα του.

Ένας ανασχηματισμός δημιουργεί πάντα μία μικρή ή μεγάλη δυναμική στην κυβέρνηση, ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης. Μπορεί όμως να αποβεί μοιραίος, διότι συχνά τα πρόσωπα που απέρχονται της κυβερνήσεως εναντιώνονται στην απόφαση του πρωθυπουργού, δημιουργώντας εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Πολύ περισσότερο δε, όταν τα πρόσωπα που θα αποχωρήσουν προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ και είναι πιθανό να αντικατασταθούν με παλαιά υπουργικά στελέχη της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ ή με πρόσωπα με τα οποία στο παρελθόν ήταν σε μεγάλη αντίθεση, όπως ο Φώτης Κουβέλης.

Μπορεί το 93,5% να ψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρο, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι ηταν μοναδικός υποψήφιος, ενώ και οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ανατρέψει το εις βάρος του πολιτικό κλίμα αλλάζοντας πρόσωπα που είναι “δυσάρεστα” στην ελληνική κοινωνία, αλλά, όπως έδειξαν οι εσωκομματικές εκλογές, είναι ισχυρότατα στο κόμμα της Αριστεράς.

Διαφαίνεται, λοιπόν, η πιθανότητα, ο Αλέξης Τσίπρας να οδηγηθεί σε εκλογές, όχι λόγω της πίεσης, που αυξάνεται καθημερινά, από την Ευρώπη, λόγω της συνεχούς απαίτησης των δανειστών για νέα μέτρα ή της πίεσης που του ασκείται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά λόγω εντάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και τελικά ο ανασχηματισμός από σανίδα σωτηρίας να τον οδηγήσει σε πολιτικό ναυάγιο, διότι οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα υπερβούν για μία ακόμη φορά τις κόκκινες γραμμές που οι ίδιοι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ορίσει.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS