Διογκώνοντας τη φοροδιαφυγή
του Μάνου Καμπανέλλη

Διογκώνοντας τη φοροδιαφυγή

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να αρχίσουν οι θετικές αναφορές στην κυβέρνηση Σαμαρά και την οικονομική κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝελ. Οι οικονομικοί αναλυτές, με κάθε ευκαιρία, αναφέρουν την οπισθοδρόμηση της οικονομίας τα τρία αυτά χρόνια διακυβέρνησης από την Αριστερά, και τη συνολική καθυστέρηση της οικονομίας, με την πολιτική που ακολουθήθηκε ή καλύτερα με την πολιτική που δεν ακολουθήθηκε.

Εκτός, όμως, της καθυστέρησης της οικονομίας, οξύνονται περαιτέρω κάποια προβλήματα -που ήδη υπήρχαν και δεν είχαν κατορθώσει ούτε παλαιότερες κυβερνήσεις να επιλύσουν-, όπως αυτό της φοροδιαφυγής.

Μέχρι το 2017, το φαινόμενο της φοροδιαφυγής -το οποίο είναι η μάστιγα της εθνικής οικονομίας- ήταν μία επιλογή για τη δημιουργία μεγαλύτερου κέρδους, με τον κίνδυνο βεβαίως υψηλών προστίμων. Σύμφωνα με την μελέτη της Ernst & Young, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις, τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή ανέρχονται σε 16 δις. ευρώ ετησίως.

Αναφορικά, το κράτος δαπανά ετησίως για συντάξεις 28 δις. ευρώ, για μισθούς του δημοσίου 15 δισ. ευρώ και για την εξυπηρέτηση του χρέους 12 δις. ευρώ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου επέτυχε το 2017 να διογκώσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σε ελέγχους που πραγματοποίησε σε νησιά, παρατήρησε ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις δεν έκοβαν αποδείξεις, εμφανίστηκαν μάλιστα και περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις δεν διέθεταν ούτε ταμειακή μηχανή.

Τα ποσοστά της φοροδιαφυγής είναι πρωτόγνωρα και ο λόγος της αύξησης είναι η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό, από τις αρχές του 2017, με τις ασφαλιστικές εισφορές. Σήμερα, παρατηρούνται φαινόμενα επιχειρήσεων οι οποίες επιλέγουν συνειδητά, και όχι ευκαιριακά, τη φοροδιαφυγή, με μοναδικό στόχο την επιβίωση και όχι το κέρδος.

Δεν είναι δυνατόν ο φορολογούμενος να πληρώνει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και εν συνεχεία, να φορολογείται ξανά για το ποσό το οποίο έχει αποδώσει στο δημόσιο.

Η μείωση της φορολογίας είναι επιβεβλημένη, διότι δεν είναι εφικτό ο πολίτης να εμπιστευθεί ένα κράτος το οποίο τον οδηγεί στην απομόνωση και το λουκέτο. Η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της φορολογίας για τη δημιουργία πλεονάσματος, το οποίο δεν διαθέτει στέρεες βάσεις, διότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών καθημερινά μειώνεται.

* του Μάνου Καμπανέλλη

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ