Ελληνοτουρκικά επίκαιρα

Ελληνοτουρκικά επίκαιρα

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα μπορούσε να αποτελέσει καμπή στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, καθώς η σημερινή συγκυρία δεν έχει την παραμικρά αντιστοιχία με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Αμηχανία χαρακτήριζε τις σχέσεις Αθηνών και Αγκύρας ακόμη και σε περιόδους «ομαλότητος» ήδη από τη δεκαετία του ’50, για να περιορισθεί κανείς στη σύγχρονη Ιστορία. Οι όποιες προσεγγίσεις γίνονταν με ενθάρρυνση ή διαμεσολάβηση των ισχυρών συμμάχων, που πάντα, όπως ήταν φυσικό, ελάμβαναν υπόψη τη στρατηγική σημασία της γειτονικής χώρας για τα ευρύτερα συμφέροντα της Δύσεως.

Σε αυτή τη βάση ακριβώς διαμορφωνόταν πάντα η στρατηγική της Τουρκίας, ενώ η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να κινείται εντός αυτού του ασφυκτικού, λίγο-πολύ, πλαισίου.

Το αποτυχόν πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχει μεταβάλει αισθητώς τη διεθνή συμπεριφορά της Αγκυρας. Η Τουρκία δεν αποκόπτεται από το σύστημα ασφαλείας της Δύσεως, όπως πολλοί προπαγανδίζουν ή ελπίζουν, αλλά έχει αναλάβει δράση στην περιφέρεια των αμέσων συμφερόντων της, για να αποτρέψει τη δημιουργία καταστάσεων που θα απειλούσαν άμεσα την ακεραιότητά της.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι ήδη άμεσα και ορατά. Η δραστηριοποίηση της τουρκικής αεροπορίας στη Βόρεια Συρία και η είσοδος στρατιωτικών δυνάμεων, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, χθες, θα ήταν ανέφικτη εάν δεν είχε προηγηθεί η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Μόσχα, που είχε επιβάλει απαγόρευση πτήσεων των τουρκικών αεροσκαφών στη Συρία, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Εάν η ανωτέρω εξέλιξη προσκρούει στα θρυλούμενα σχέδια των ΗΠΑ για τη δημιουργία κουρδικής ζώνης στη Βόρεια Συρία διόλου απασχολεί την Αγκυρα, που θεωρεί ότι έχει ίδια ζωτικά συμφέροντα να υπερασπισθεί. Η Τουρκία διεκδικεί και ορθώς ρόλο στη διαμόρφωση της καταστάσεως που θα δημιουργηθεί στη Συρία, γι’ αυτό αναθεώρησε τη στάση της έναντι του προέδρου της χώρας αυτής, Μπασάρ αλ Ασαντ, εν μια νυκτί.

Από την άλλη πλευρά, η αποκατάσταση των σχέσεων της Αγκυρας με το Ισραήλ έχει ως στόχο να καταδείξει ότι ο κ. Ερντογάν δεν συντάσσεται απλώς με τους πολεμίους της Δύσεως, όπως τον κατηγορούν διάφοροι και ότι η πολιτική του είναι πραγματιστική και εξυπηρετική των συμφερόντων της χώρας του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξετασθεί και η επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, την οποία η Αγκυρα δεν κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που αναζητούν προσχήματα για να αποκλείσουν την Τουρκία από την Ενωση. Η Ελλάς, όμως, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως προμαχών κάποιων ευρωπαϊκών εμμονών, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει μαζί με άλλες χώρες τον καταλύτη μιας ευρωτουρκικής συνεννοήσεως. Αλλιώς πάμε για περιπέτειες, απλούστατα.
Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS