Εμείς μετράμε μέρες

Εμείς μετράμε μέρες

Η Τουρκία δεν βιάζεται, αλλά δεν παρεκκλίνει από στόχους της εξωτερικής της πολιτικής, τους οποίους προεξαγγέλλει και προωθεί. Η αδειοδότηση ερευνών στην περιοχή νοτίως του Καστελλορίζου στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων είχε εκδοθεί ήδη από το 2012.

Το 2014, η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι –νεοδιορισθείσα τότε εκπρόσωπος της Ενώσεως για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής– πληροφορήθηκε κατά την πρώτη επίσημη συνάντησή της στην Αγκυρα ότι η Τουρκία θα προχωρούσε σε έρευνες στην περιοχή του Καστελλορίζου.

Ολα γνωστά. Ολα εξαγγελθέντα και ως εκ τούτου αναμενόμενα. Είναι αλήθεια ότι η Αθήνα εκτιμούσε ότι η Τουρκία θα προέβαινε και σε αυτή την πρόκληση, την οποία όμως τοποθετούσε σε χρόνο μεταγενέστερο και μάλλον κατά τον
Σεπτέμβριο.

Ομως η Αγκυρα είχε δικό της χρονοδιάγραμμα. Ανέμενε το τέλος της Συνόδου Κορυφής και την κατάληξη της μαραθώνιας διαπραγματεύσεως για το Ταμείο Ανακάμψεως. Διαπίστωσε την απροθυμία των εταίρων μας να συζητήσουν το θέμα της εκνόμου τουρκικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι μονόλογοι του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έμειναν ασχολίαστοι στη διάρκεια της συνόδου. Ακόμη και ο πνέων μένεα εναντίον της Τουρκίας πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σιώπησε.

Εσπευσε η Αγκυρα να εκδώσει NAVTEX, η Ελλάς και η Κύπρος ακολούθησαν. Μια άκρως επικίνδυνη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων παρατηρείται στην περιοχή. Σκηνικό της κρίσεως των Ιμίων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ελλάς και η Τουρκία, η μία απέναντι της άλλης.

Ανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων προς ενημέρωση και περί των σχέσεων με την Τουρκία. Αυτά σε μια περίοδο εμφυλιακής πολιτικής συγκρούσεως, επιδιώκοντας ομοψυχία, που την έχει τυπικώς.

Εχει θανάσιμους πολιτικούς αντιπάλους και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ουδεμία διαφωνία υπήρξε ως προς τις αποφάσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εμείς εδώ απλώς μετράμε μέρες έως τις 2 Αυγούστου, οπότε λήγει η NAVTEX που έχει εκδώσει η Αγκυρα.

Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ