Ενώπιον καινούργιων προκλήσεων

Ενώπιον καινούργιων προκλήσεων

Μετά πολλού κόπου ολοκληρώθηκε η περίφημη «αξιολόγηση», με τίμημα βαρύτατο, που θα κληθούν να καταβάλουν και οι επόμενες γενιές. Παράλληλα, παρατηρείται μια άκρως επικίνδυνη εκτράχυνση στην εσωτερική πολιτική ζωή. Αλλά όλα αυτά, από μιαν άποψη, είναι συνέπειες της καταβαραθρώσεως της Ελλάδος –πολιτικής και οικονομικής–, που απλώς πιστοποιήθηκε το 2010.

Εάν το πρόβλημα περιοριζόταν, σε αυτό και μόνον το επίπεδο, τότε θα ήταν δυνατόν να ελπίζει κάποιος σε μια ανασύνταξη της χώρας, επίπονη ασφαλώς, αλλά όχι ανέφικτη. Συμβαίνουν, όμως, άλλα ανησυχητικότερα στην περιφέρεια της Ελλάδος. Κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες βρίσκεται εν εξελίξει στα Βαλκάνια. Η διαχρονική αιτία της επικίνδυνης αυτής ρευστότητος πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το μόνο έθνος που παραμένει κατακερματισμένο είναι το αλβανικό – στην Αλβανία, στο Κοσσυφοπέδιο και στην ΠΓΔΜ. Η κρίση που μαστίζει τα Σκόπια το τελευταίο διάστημα είναι παράγωγο της «εκκρεμότητος» αυτής.

Κατά συνέπειαν, ο κίνδυνος μετατροπής των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων σε «μαύρη τρύπα», ανάλογη εκείνων της Ουκρανίας και της Συρίας, δεν είναι διόλου αμελητέος, εάν η Μόσχα αναμειχθεί στην κρίση με τρόπο αποφασιστικότερο, πέραν της ρητορικής υποστηρίξεως που παρέχει, προς το παρόν, στους Σλαβομακεδόνες των Σκοπίων.

Αναμφιβόλως, όμως, το μείζον θέμα παραμένει η Τουρκία. Στοιχειώδης πρόνοια επιβάλλει τη διαρκή επαγρύπνηση των τουρκικών δραστηριοτήτων και προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά πρέπει να ομολογηθεί πως, δυστυχώς, εδώ και χρόνια έχει επιβληθεί καθεστώς περίπου ολικής «φινλανδοποιήσεως» της χώρας. Μετά την κρίση του 1987, επί ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάς συνεφώνησε να μην διεξαγάγει μονομερώς έρευνες πετρελαίου, σε όλο το εύρος της θαλάσσιας αυτής περιοχής· και μετά την πάροδο δεκαετίας με τη «συμφωνία» της Μαδρίτης του 1997, επί ΠΑΣΟΚ του κ. Κώστα Σημίτη, αναγνωρίσθηκε η ύπαρξη «ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει λογικώς μια στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος, αλλά η προσοχή της Αγκυρας είναι σε αυτή τη φάση στραμμένη στην Ανατολική Μεσόγειο, και στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις που πρόκειται να αρχίσουν τον Ιούλιο η γαλλική Total και η ιταλική Eni κατόπιν συνεννοήσεως με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η Τουρκία απάντησε δεσμεύοντας περιοχές και εξαγγέλλοντας ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ και στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλορίζου. Αφού ησυχάσαμε με την αξιολόγηση, λοιπόν, ας πάμε για άλλα, μην τύχει και μας λείψουν οι έγνοιες...

Eφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ