Έτσι πορεύεται η Ελλάς

Έτσι πορεύεται η Ελλάς

Η έξαψη που προκάλεσε στην Αγκυρα η συμφωνία Ελλάδος και Γαλλίας για την προμήθεια νέων φρεγατών και αεροσκαφών, που θα αναβαθμίσουν σημαντικότατα τις αεροναυτικές δυνατότητες της χώρας μας, δεν πρέπει να προκάλεσε έκπληξη στην Αθήνα. Αναμενόταν, αφενός, όπως είναι επίσης βέβαιο πως θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων της Τουρκίας.

Ούτε θα πρέπει να απορεί κανείς διά την έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των κομμάτων –κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει «προϋποθέσεις»για να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Διότι θηριώδεις υπήρξαν οι αντιρρήσεις της Ν.Δ. όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφασή του για την προμήθεια σαράντα αμερικανικών F-16 και ισαρίθμων γαλλικών Mirage. Και κάθε άλλο παρά έλειψαν τότε οι αιτιάσεις περί χρηματισμού.

Το ουσιώδες είναι ότι τα αεροσκάφη εκείνα εκτέλεσαν την αποστολή τους επί δεκαετίες, εκσυγχρονιζόμενα διαρκώς, και αντιμετώπισαν επιτυχώς τις τουρκικές προκλήσεις. Οπως ακριβώς θα συμβεί και με τα νέα γαλλικά συστήματα, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αγοράς και εντάξεώς τους στις αεροναυτικές δυνάμεις της Ελλάδος.

Ολα αυτά μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχε προηγηθεί πολιτική διαβούλευση τότε και τώρα –τουλάχιστον στο επίπεδο των δύο κομμάτων εξουσίας– αφού αντιρρήσεις επί της ουσίας δεν υπάρχουν, διότι οι πάντες συμφωνούν πως υφίσταται διαχρονικώς η τουρκική απειλή. Αλλά απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο συνεννοήσεως.

Θα υποστηρίξουν κάποιοι, και θα έχουν δίκαιο, ότι από την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας ωφελημένη οικονομικά βγήκε η Γαλλία, ο πρόεδρος της οποίας, Εμανουέλ Μακρόν, εστήριξε –καθ’ ον τρόπο έγινε αυτό–την Κύπρο και την Ελλάδα έναντι των προκλήσεων της Αγκυρας. Αλλά αυτή η πρακτική ίσχυσε κατά την περίοδο της Μεταπολιτεύσεως. Η Ελλάς προμηθεύθηκε ολλανδικές φρεγάτες που είχαν σχεδιασθεί να διαπλέουν τους ωκεανούς, για να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Χάγης προκειμένου να ενταχθεί η χώρα μας στην ΕΟΚ. Επίσης, η προμήθεια των γερμανικών φρεγατών ΜΕΚΟ αποφασίσθηκε μετά μια ισχυρή τοποθέτηση του τότε Γερμανού ΥΠΕΞ Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ για το Κυπριακό, υιοθετηθείσα από την Κοινότητα.

Διά πολιτικών «ανταλλαγμάτων»διαμορφώνεται το πολυτυπικό οπλοστάσιο της Ελλάδος, και διά οξυτάτης πολιτικής αντιπαραθέσεως στο εσωτερικό. Ετσι πορεύεται η Ελλάς.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ