Εχουμε μπλέξει άσχημα

Εχουμε μπλέξει άσχημα

Εν αντιθέσει με τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου η Ελλάς έχει το θλιβερό προνόμιο να τελεί σε μία κατάσταση «ένοπλης ειρήνης» στη σχέση της με τη γείτονα Τουρκία. Οι δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, οι γεωτρήσεις του τουρκικού σκάφους «Γιαβούζ» στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου επιβεβαιώνουν ότι όλα κινούνται βάσει των παγίων σχεδιασμών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Οπως επίσης ήταν βέβαιο ότι η επιτυχής ανάσχεση του κύματος προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο, από τους άνδρες του Στρατού και της Αστυνομίας, δεν εξάλειψε το πρόβλημα.

Το δικαίωμα της Ελλάδος να υπερασπισθεί το απαραβίαστο των συνόρων της αναγνωρίσθηκε από τους πάντες. Αλλά η τότε απόφαση της κυβερνήσεως να αναστείλει την παροχή ασύλου επί ένα μήνα έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρές περιπλοκές.

Ο συνδυασμός των τριών αυτών προκλήσεων θα βαίνει κλιμακούμενος, διότι μπορεί η Τουρκία να αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, να έχει ανοίξει πλείστα όσα μέτωπα, αλλά θα ήταν σφάλμα να διαμορφώνουμε αντίληψη για την εν γένει συμπεριφορά της Αγκυρας με κριτήρια που ισχύουν εν Ελλάδι ή στην Ε.Ε.

Καθ’ όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο εντοπισμός περίπου εκατόν πενήντα κρουσμάτων σε δομή προσφύγων στο Κρανίδι εισάγει ένα ευρύτερο θέμα. Διότι, καλώς ή κακώς, οι άνθρωποι αυτοί βρέθηκαν στην Ελλάδα και το σωτήριο για όλους μας «Μένουμε σπίτι» δεν ισχύει για όσους ζουν ασφυκτικά στους καταυλισμούς.

Είναι απαραίτητο να αρχίσουν τάχιστα ιατρικές εξετάσεις στις δομές για να εντοπισθούν τυχόν κρούσματα κορωνοϊού. Και δεδομένου ότι το μεταναστευτικό κύμα θα αυξηθεί το καλοκαίρι, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν χώροι όπου θα τίθενται σε καραντίνα για δεκαπέντε ημέρες οι παρανόμως νεοεισερχόμενοι.

Αλλιώς, ο κίνδυνος δημιουργίας εκρηκτικών καταστάσεων στους καταυλισμούς είναι τεράστιος. Και θα ήταν κρίμα και άδικο τους δίκαιους επαίνους που εισέπραξε η χώρα για την επιτυχέστατη αντιμετώπιση της πρώτης φάσεως της πανδημίας να τους διαδεχθούν ψόγοι και συκοφαντίες. Δεν είναι μόνον θέμα ανθρωπιστικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Εχουμε μπλέξει άσχημα, ούτως ή άλλως.

Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS