Γράφοντας ένα Best Seller
του Μάνου Καμπανέλλη

Γράφοντας ένα Best Seller

Το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, Γιάνη Βαρουφάκη, κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και δημιούργησε πολιτικό τσουνάμι, χωρίς καμία βεβαίως αντίδραση από την κυβέρνηση, η οποία αμφισβητείται, από τον πρώην ΥΠΟΙΚ, όχι μόνο για τις προθέσεις της αλλά και για την ικανότητά της.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται ότι, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών, είχε στο μυαλό του την ημέρα της αποχώρησής του, με κύριο μάλλον ενδιαφέρον την αποθήκευση στοιχείων για τη συγγραφή του σημερινού «Best Seller». Mάλιστα επέλεξε να το εκδώσει αρχικά στα Αγγλικά, πιθανότατα λόγω του μεγαλύτερου αγοραστικού κοινού.

Εάν αναζητήσουμε το ακαδημαϊκό παρελθόν του πρώην υπουργού, μάλλον θα διαπιστώσουμε ότι οι επιστημονικές περγαμηνές του δεν έχουν να υποδείξουν τίποτα το σημαντικό. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται ιδιαιτέρως ικανός στον προφορικό λόγο, με θεωρίες περί των οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια των περίφημων διαπραγματεύσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο πρώην υπουργός ουδέποτε κρατούσε στα χέρια του κάποιο έγγραφο προς κατάθεση στο ευρωκοινοβούλιο, θέμα το οποίο έγινε πολλές φορές αντικείμενο αρνητικής συζήτησης για τη χώρα μας, και ποτέ δεν υπήρξαν έγγραφες προτάσεις από μέρους του. Το μόνο το οποίο συζητούσε ήταν για την περίφημη θεωρία των παιγνίων, με την οποία πίστευε ότι θα πείσει τον Βολφγκανγκ Σόιμπλε, για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Όπως επίσης δεν θα μπορέσουμε να λησμονήσουμε το περίφημο «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», αναφερόμενος στη γυναίκα του, την ημέρα που επιβλήθηκαν τα Capital Controls στη χώρα μας, όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε λίγες ημέρες αργότερα.

Ο Γιάνης, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του, ανέφερε πολλάκις την ηχογράφηση των συνεδριάσεων του ευρωκοινοβουλίου, θέμα που έλαβε επίσης έντονη αρνητική κρητική από τους συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις, αποδεικνύοντας την πρόθεσή του, όχι να διαφυλάξει τον εαυτό του, όπως ισχυρίστηκε σε κάποιες συνεντεύξεις, αλλά να αποκομίσει υλικό χρήσιμο για το βιβλίο του.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένας οικονομολόγος «σταρ», ο οποίος σαγήνευσε τον «ανεπρόκοπο» Αλέξη Τσίπρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, τον έκανε να πιστέψει ότι μαζί θα δημιουργήσουν την αριστερή πολιτική της χώρας, τον έπεισε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και να επιτύχουν το «σκίσιμο» των μνημονίων, οδηγώντας τη χώρα σε παράλληλο νόμισμα.

Τα στοιχεία που παραθέτει μάλλον είναι αληθή αλλά η εικόνα που παρουσιάζεται θυμίζει περισσότερο μαθητικό θίασο παρά κυβέρνηση.

* του Μάνου Καμπανέλλη

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS