Η απαραίτητη μετάλλαξη

Η απαραίτητη μετάλλαξη

Θεωρήσαμε ότι μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος στη Σοβιετική Ενωση και στην Ανατολική Ευρώπη θα ησυχάζαμε επιτέλους. Ματαίως, όμως, διότι η Ρωσία, σήμερα παρά ποτέ, προβάλλει από ορισμένους ως δύναμη «δαιμονική», που εκπορθεί σταδιακώς τα οχυρά της Δύσεως, όπως οι ΗΠΑ και η Δυτική Ευρώπη, και διευρύνει την επιρροή της όχι απλώς σε χώρες της περιφέρειάς της ή στη Συρία αλλά και στην Τουρκία, που επί δεκαετίες ήταν ο προμαχών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Κάτι το νοσηρό συμβαίνει.

Σημεία πολιτικής αποσυνθέσεως ανησυχητικά αρχίζουν να εμφανίζονται στις ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί, τα συμβατικά ΜΜΕ, αριστερών-φιλελευθέρων τάσεων, εξαπολύουν δηλητηριώδεις επιθέσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, τις παραμονές της εγκαταστάσεώς του στον Λευκό Οίκο· εκθέσεις υπηρεσιών πληροφοριακής δράσεως αποφαίνονται πως η ανάδειξή του στο προεδρικό αξίωμα είναι αποτέλεσμα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, οργανωμένων από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντιλαμβάνεται κανείς την απογοήτευση των Δημοκρατικών και του κατεστημένου εν γένει για την απροσδόκητη πολιτική τους ήττα. Αλλά ο κ. Τραμπ σε δέκα ημέρες αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. Οι ΗΠΑ έχουν απόλυτη ανάγκη ενός ισχυρού ηγέτη, που να απολαύει σεβασμού – και όχι να θεωρείται ενεργούμενο του κ. Πούτιν. Η Δύση έχει επίσης ανάγκη ενός ισχυρού Αμερικανού προέδρου, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που θα μπορούσε να εγγυηθεί την εξασφάλιση μιας ισορροπίας σε επίπεδο παγκόσμιο.

Στη Δυτική Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για παρέμβαση της Ρωσίας στην εκλογική αναμέτρηση που αρχίζει, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι μεθοδεύει την ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD. Στη Γαλλία, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν θεωρείται χρηματοδοτούμενη από τη Μόσχα, διότι συνήψε δάνειο με ρωσική τράπεζα, επειδή οι γαλλικές τράπεζες ήσαν απρόθυμες να δανειοδοτήσουν την προεκλογική της εκστρατεία. Αιφνιδίως ο κ. Πούτιν εμφανίζεται ως ενορχηστρωτής μιας εκστρατείας διαλύσεως του πολιτικού ιστού της Δύσεως. Ολα αυτά τη στιγμή κατά την οποία η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και η Δύση έχει τεράστιο πλεονέκτημα στους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογίας και στρατιωτικώς. Εχασε η Μόσχα τη μάχη επικρατήσεως του κομμουνισμού στην Ευρώπη και υπάρχει κίνδυνος να την αλώσει πλέον με άλλα μέσα, μας λένε.

Δεν είναι ο κ. Πούτιν ασφαλώς φιλάνθρωπος και αγαθός, είναι πολιτικός της παλαιάς σχολής, παραδοσιακός, με στόχους που αδιστάκτως προωθεί. Αλλά οι δονήσεις που υπονομεύουν την πολιτική τάξη στη Δύση δεν οφείλονται στις υπερφυσικές ικανότητες του Ρώσου προέδρου, ο οποίος εκμεταλλεύεται ασφαλώς τις δημιουργηθείσες αρρυθμίες. Απλώς το σύστημα –πολιτικοί και τεχνοκράτες– που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες κλείνει πλέον τον κύκλο του. Είναι αναγκαία η μετάλλαξή του· άλλως, θα οδηγηθούμε σε σάρωση πολιτική και απώλεια του ελέγχου.

ΕΦΗΜ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS