Η δύναμη των μύθων
του Κώστα Ιορδανίδη

Η δύναμη των μύθων

Η ​​Αριστερά, σε επίπεδο παγκόσμιο, θα εορτάσει την 24η Οκτωβρίου την εκατοεντηρίδα της Μπολσεβικικής Επαναστάσεως, τηρώντας προφανώς το παλαιό ημερολόγιο, διότι τα σύμβολα –και όχι μονάχα στη Ρωσία– δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις ημερολογιακές προσαρμογές. Ανήκουν, ως εκ της φύσεώς τους, στον χώρο του μύθου.

Κάποιοι θα υποστηρίξουν βάσιμα πως δεν επρόκειτο καν για επανάσταση, αλλά για πραξικόπημα των μπολσεβίκων, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Αλεξάντρ Κερένσκι. Αλλά και αυτό δεν έχει καμία σημασία για την Αριστερά, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι επαναστατικές διεργασίες είχαν αρχίσει από ετών· ότι ο Τσάρος Νικόλαος Β΄ είχε εκθρονιστεί και ο Κερένσκι είχε ανακηρύξει τη Ρωσία σε Δημοκρατία, στις 15 Σεπτεμβρίου 1917 – παλαιό ημερολόγιο. Απλώς οι μπολσεβίκοι δολοφόνησαν την τσαρική οικογένεια με βαρβαρότητα ειδεχθή.

Η πολιτιστική επανάσταση στη Ρωσία, το κίνημα της avant guard, πρωτοεμφανίσθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Μαρκ Σαγκάλ είχε εδραιώσει τη φήμη του ως ζωγράφου ήδη από 1915· οι μπολσεβίκοι τον χαρακτήρισαν «αισθητικό βραχίωνα της επανάστασης»· του προσέφεραν το αξίωμα του κομισάριου των Τεχνών· αρνήθηκε· το 1922 εγκατέλειψε τη Ρωσία και εγκατεστάθη στο Παρίσι· τον ακολούθησαν στη συνέχεια πολλοί· και συνεθλίβη η avant guard κάτω από την πλάκα του «σοσιαλιστικού ρεαλισμού», που θεσμοθέτησε ο Ιωσήφ Στάλιν το 1934.

Θεωρείται ο Βλαδίμηρος Λένιν ο αναμφισβήτητος ηγέτης της «Οκτωβριανής Επαναστάσεως». Το σύνθημά του «μετατρέψατε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε εμφύλιο», όταν επέστρεψε στη Ρωσία, με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών του Κάιζερ, ενέπνευσε τον Νίκο Ζαχαριάδη, τον γ.γ. του ΚΚΕ, και εξήλθε η Ελλάς καθημαγμένη.
Ούτε έχει σημασία ότι η αυθεντία του Λένιν αμφισβητήθηκε στην πράξη από τους συντρόφους του. Η «πολιτική του διαθήκη», διά της οποίας επιχειρούσε να αποκλείσει την άνοδο του Στάλιν στο ανώτατο κομματικό επίπεδο, έπεσε στο κενό. Η Νέα Οικονομική Πολιτική του Λένιν –ένα κάποιο μείγμα κρατικισμού και καπιταλισμού– αμφισβητήθηκε από την αριστερά πτέρυγα των μπολεσεβίκων, και όταν ο Στάλιν εδραιώθηκε στην εξουσία προέβη σε ριζική αναθεώρησή της.

Το σοβιετικό οικοδόμημα –η «Αυτοκρατορία του Κακού», κατά τον προέδρο των ΗΠΑ Ρόλαντ Ρέιγκαν– είναι αποκλειστικό δημιούργημα του Στάλιν. Επίτευγμα επαχθές, πλην όμως θηριώδες. Η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι ένα ονειρικό νεφέλωμα που επικάθησε στην ταριχευμένη σoρό του Λένιν –ή σε ό,τι απέμεινε από αυτή– στο Μαυσωλείο της Ερυθράς Πλατείας.

Σημαία ευκαρίας ο Λένιν και η Επανάσταση του 1917, που ύψωσε ο επίγονος του Στάλιν, Νικήτα Χουστσόφ, όταν εκήρυξε την «αποσταλινοποίηση», αλλά και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ όταν προωθούσε την «περεστρόικα». Αυτό θα πράξει και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν –ο συνεχιστής της αυτοκρατορικών παραδόσεων της Ρωσίας– όταν αρχίσουν οι εορτασμοί στη Μόσχα. Διότι οι ιδεολογίες παρέρχονται, όχι όμως οι συμπεριφορές των κρατών και ηγετών τους.

Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS