Η Ελλάδα (μόνη;) κερδισμένη

Η Ελλάδα (μόνη;) κερδισμένη

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι με την υπόθεση του αγωγού Eastmed, αυτός που βγαίνει από την σχετική υπογραφή κερδισμένος είναι η Ελλαδα.Και κατ’επέκταση η Κύπρος. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι η χώρα μας με αυτήν την πρώτη διεθνή Συμφωνία της νέας Κυβέρνησης –που συνιστά και σημαντική επιτυχία- εξασφαλίζει σημαντικές γεωστρατηγικές συμμαχίες στην  ευαίσθητη περιοχή σε μία εποχή που η τουρκική επιθετικότητα είναι μεγάλη.

Και μπορεί μεν η υπογραφή με έναν ισχυρό  παίχτη και χωροφύλακα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το Ισραήλ  να είναι σημαντικότατη αλλά το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο προέρχεται από ένα σύμμαχο που δεν έχει υπογράψει την Συμφωνία αλλά την στηρίζει απόλυτα.  Τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα είναι κερδισμένη στο γεωστρατηγικό επίπεδο, διότι αυτό έχει την σημασία του στην συγκεκριμενη χρονική συγκυρία. Διότι σε σχέση με την ενεργειακή διάσταση του ζητήματος του αγωγού και τα οφέλη της Ευρώπης και ειδικότερα του δυτικού κόσμου ΄’εναντι της Ρωσίας –από την οποίαν επιδιώκεται η ενεργειακή απεξάρτηση, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Και όχι τόσο εξασφαλισμένα. Ο λόγος ο εξής. Όπως έχουν απιοκαλύψει μελέτες σκοπιμότητας του έργου, για να «βγει» η σχετική μακροχρόνια επένδυση θα πρέπει να κοστολογείται το κυβικό μέτρο του παραγομένου φυσικού αερίου προς 40 σεντς. Την στιγμή που το ρωσικό  στοιχίζει τα μισά! Κατά συνέπειαν η απεξάρτηση είναι σχετική και τον τελευταίο  λόγο θα τον έχει... η αγορά!

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ