Η ώρα των εκλογών

Η ώρα των εκλογών

Λίγο πριν κλείσει δύο έτη διακυβέρνησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται μακράν στη δυσμενέστερη θέση από την ημέρα ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων της.

Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση έχει διπλή διάσταση με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Στο εσωτερικό, τα σκληρά μέτρα σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα το οποίο αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και είναι αδύνατο να ανατραπεί.

Στο εξωτερικό, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης δημιουργεί πολλά προβλήματα, ασκώντας πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Στη δίνη αυτού του κυκλώνα, περνά από τον Έλληνα πρωθυπουργό η σκέψη της απομάκρυνσης του ΔΝΤ, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι μία τέτοια κίνηση θα έχει επικοινωνιακό κέρδος ενώ παράλληλα θα αποφύγει και τα επιπλέον μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ στο αφορολόγητο και το ασφαλιστικό.

Στις σκέψεις αυτές έσπευσε να απαντήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι: «Αν δεν υπάρξει επιτυχημένη δεύτερη αξιολόγηση των βημάτων που πρέπει να κάνει η Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα στήριξης και εάν το ΔΝΤ αντλήσει συμπεράσματα απ’ αυτό, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνον με την προσδοκία της συμμετοχής του ΔΝΤ. Αν γίνει παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να βρούμε κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν εντελώς χαλαρός. Η γερμανική Βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει κατά πόσον ή όχι εγκρίνει τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος».

Στην ίδια γραμμή, ο επικεφαλής του ESM, κ. Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ γιατί αυτό προβλεπόταν στη διαμόρφωση του προγράμματος».

Η όποια διέξοδος για την αποφυγή των εκλογών έχει εκλείψει, και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει τη δύσκολη απόφαση να “αφήσει” την καρέκλα του πρωθυπουργού για να διασώσει το όποιο πολιτικό του μέλλον.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2019, αλλά μία τέτοια κίνηση θα τον οδηγούσε σε πολιτική έξοδο, μια και θα έπρεπε εκτός της υπογραφής να εφαρμόσει και τα μέτρα, τα οποία ο ίδιος έφερε στη χώρα.

Η άμεση διενέργεια εκλογών είναι η μόνη ίσως λύση για να παραμείνει ενεργός πολιτικά. Η Νέα Δημοκρατία είναι δεδομένο ότι θα έχει έναν πολύ δύσκολο ρόλο, ακόμα και στην περίπτωση της αυτοδυναμίας.

Η εφαρμογή των μέτρων είναι δυσκολότερη της υπογραφής διότι οι σκέψεις γίνονται πραγματικότητα και οι περικοπές σε αριθμούς περνούν άμεσα στην τσέπη των πολιτών, οι οποίοι πιέζονται από την επιβαλλόμενη φτωχοποίηση.

Τυχοδιωκτισμός

Με σημερινές τους δηλώσεις στελέχη της κυβέρνησης έρχονται να ενισχύσουν την πιθανότητα των εκλογών μιλώντας για σενάρια εκ νέου αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες, όπως έχει ψηφιστεί.

Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να μηδενίσουν τις πιθανότητες αυτοδυναμίας ή σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να επιβάλλουν την υποχρεωτική συνεργασία των κομμάτων, δεδομένου ότι, χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, κανένα κόμμα δεν θα μπορεί, με μικρές συνεργασίες, να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η ώρα των εκλογών έφτασε και ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος ενδιαφερόμενος ...

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ