Η πολιτική στα άκρα

Η πολιτική στα άκρα

Ευτυχώς που οι λέξεις έχασαν πλέον τη σημασία τους, διότι άλλως το εξαγόμενο από την προχθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή θα ήταν να αναμένουμε ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα στείλει φυλακή –διά βίου– πρώην υπουργούς της κυβερνήσεως της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα οδηγήσει στο απόσπασμα τον σημερινό πρωθυπουργό και όσους επεξεργάσθηκαν τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού «πούλησαν τη Μακεδονία» στους Σλάβους του Βορρά.

Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα απλώς για κοινοβουλευτικούς «λαρυγγισμούς», αλλά όχι αβλαβείς. Διότι από την κλιμάκωση της ρητορικής αντιπαραθέσεως και τη διέγερση των πολιτών, δεν πρόκειται να επωφεληθεί παρά μόνον το αυθεντικό κόμμα των άκρων. Ευρωπαϊσμός και εθνικισμός δεν είναι έννοιες συμβατές, ανεξαρτήτως εάν αξιοποιούνται από τη συμβατική Αριστερά ή Δεξιά.

Κατά συνέπειαν, οψέποτε πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές και ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους, το πρώτο καθήκον της νέας κυβερνήσεως πρέπει να είναι ο επαναπροσδιορισμός της εννοίας των λέξεων. Ο χύδην λόγος είναι έκφραση αμηχανίας ηγετών που αδυνατούν να πείσουν τους πολίτες για την αξιοπιστία των προτάσεών τους, με αποτέλεσμα την έκπτωση του κοινοβουλευτικού συστήματος σε παρωδία.

Παράλληλα, η χθεσινή συζήτηση στο Κοινοβούλιο κατέστησε σαφές ότι ο διχασμός αποκτά επικίνδυνο εύρος και βάθος. Τον τόνο του νέου διχασμού εισήγαγε αναμφιβόλως ο κ. Τσίπρας. Η οικονομική κρίση, εις την οποία βυθίστηκε η χώρα το 2010, έδωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να προσδώσει στο πρόβλημα μια ταξική διάσταση της πλέον οξύτατης μορφής.

Το τρίτο μνημόνιο, που συνομολόγησε ο κ. Τσίπρας με τους εταίρους μας, του επέτρεψε να ασκήσει, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, «κοινωνική πολιτική». Με αυτόν τον τρόπο το ευρωπαϊκό σύστημα προσελάμβανε ένα «ανθρώπινο πρόσωπο». Ενώ ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία –ρητορικώς τουλάχιστον– να προσδώσει εφεξής στην πολιτική του πρόσημο «αριστερό».

Εξ ανάγκης η Ν.Δ. υιοθέτησε υψηλούς «εθνικούς τόνους» στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Στη βάση αυτών των δύο δεδομένων, στήθηκε ο νέος διχασμός – η πάγια νόσος της ελληνικής ζωής, που εμφανίσθηκε διαρκούντος του απελευθερωτικού αγώνος.

Εφημ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS